Sterven voor beginners

Sterven voor beginners
Feb
4

Je gaat sterven en ik ook. Dat is zeker.
Schrik je van die gedachte? Denk je er liever niet aan? Welke rol speelt de dood in jouw leven?
De cursus Sterven voor beginners is bedoeld voor wie wil onderzoeken wat het vooruitzicht van sterven voor je betekent. Daar zou het leven zomaar meer glans van kunnen krijgen.

Je eigen woorden vinden

Sterven voor beginners is een schrijfcursus voor mensen die van het leven houden. Een schrijfcursus waarbij het niet gaat om hoe mooi of goed je schrijft, maar om waar je de woorden vindt om je lastige gevoelens, angsten en verlangens te benoemen. Trouwens: er mag ook gelachen worden natuurlijk, relativering en levenslust horen onlosmakelijk bij denken over sterven.
We dalen gezamenlijk af in de rust en stilte van je eigen sprankelende geest. We onderzoeken onze overtuigingen over het leven en de dood, we geven afscheid aan iemand die ons lief was met een mooi ritueel, we maken gedichten, we beschrijven onze eigen levenslust, we schrijven een in memoriam voor onszelf. We zullen werken met geweldige grondingstechnieken, rituelen, visualisatie-oefeningen, Tarotkaarten, symbolen en bijzondere schrijftechnieken. We sluiten de cursus af met een ode aan het leven.

 

 

 

Over Yoeke Nagel, begeleiding

Yoeke NagelIk vind het zelf ook een beetje vreemd om een cursus te geven in iets dat ik zelf nog nooit gedaan heb: sterven. Wel zijn er dierbaren in mijn omgeving gestorven. Ik volgde het stervensproces van Anneke en publiceerde daar een boek over.
Ik ben al jarenlang psychosociaal therapeut en schrijfcoach. Sinds vorig jaar heb ik ook het diploma uitvaartverzorging, gehaald bij Meander en zette Afscheid Geven op: hartelijk tekstwerk voor wie gaat en voor wie blijft.
Mijn belangstelling voor de dood past bij mijn leven. Sterven is voor mij een proces waar ik bewust bij wil stilstaan om aan het idee te wennen. De dood in mijn leven maakt dat ik mijn leven zelf intensiever beleef. Toch ben ik ook maar een beginner als het aankomt op sterven, en dat hoop ik nog lang te blijven.

Voor wie een deadline heeft

Ben je ziek of is je geliefde ziek, zodat je weet dat je niet zoveel tijd hebt? Neem dan contact met me op zodat we eerder kunnen starten met het vinden van jouw eigen woorden. Om uit te schrijven en na te laten. Natuurlijk passen we de momenten van begeleiding aan bij wat er voor jou op dit moment mogelijk is.

 

Locatie: Oosterbeek of Zoom
Prijs: 750,- incl. btw.
Data: 5 vrijdagmiddagen van 13.00 tot 16.00 uur, en 1 zaterdag van 10.30 tot 16.00 uur.
vr. 4 februari, vr. 18 februari, vr. 4 maart, vr. 18 maart, vr. 1 april, zaterdag 16 april
Kom meeschrijven bij de cursus Sterven voor Beginners

Kom meeschrijven bij Sterven voor Beginners

Ben je uitvaartverzorger?

Wie professioneel betrokken is bij sterven en uitvaarten, is welkom bij Sterven voor Beginners Professionals. In vier avondworkshops met huiswerk geef ik je een efficient en hartelijk model om in memoriams te schrijven. Bovendien oefenen we met het bedenken en begeleiden van het uitvoeren van betekenisvolle rituele handelingen tijdens de uitvaart.

Lees hier meer over Sterven voor Beginners Professionals.

Top