Verhaalopbouw

Verhaalopbouw
Nov
19

Schrijftraining -5-

In grote lijnen weet je meestal wel al wat je wilt gaan schrijven. Bij fictie heb je niet alles in de hand; je moet maar afwachten of, wanneer en hoe het verhaal naar je toekomt. Bij non-fictie, het delen van kennis of een levensverhaal bijvoorbeeld, bulk je vaak van de informatie en is het vooral de kunst om te kiezen wat je dan maar weg moet laten. Wat vertel je wel? Wat niet? En dan: in welke volgorde? Wat je ook schrijft: je moet je bezighouden met de verhaalopbouw.

Wat kun je verwachten

Natuurlijk starten we weer met het luisteren en becommentarieren en toejuichen van de huiswerkopdrachten: een kort verhaal. Dan klampen we ons stevig vast aan de grote lijn van een verhaal. Hoe orden je je research? Hoe bepaal je de volgorde van dat wat je wilt schrijven? En wat doe je in vredesnaam met al die leuke stukjes die je niet meer kwijt kunt? Allemaal belangrijke punten bij het creeren van een mooie verhaalopbouw.
Let op: deze bijeenkomst is niet te volgen voor wie niet bij de eerste bijeenkomst was: Begin & Eind van je verhaal!
Aan het einde van de avond, trouwens, hebben we de opzet van een artikel of boek kant en klaar. Als lichtend voorbeeld voor dat wat je zelf wilt gaan maken.

De theorie: verhaalopbouw

*Research (non-fictie) en inspiratie of fantasie (fictie) zijn onze vriend en vijand bij het vaststellen van een verhaallijn. Eerst de stimulans ervan.
*Ordening van je gegevens. Wat heb je allemaal? Wie al een mindmap-programma heeft gedownload en ermee heeft geoefend ligt voor op schema. Meer zeg ik niet.
*Volgorde vaststellen. Wat ga je gebruiken, wat laat je dan in vredesnaam toch maar weg?

Voor welke schrijver

Verhaal is een betrekkelijk begrip. Een blog is een verhaal. Een journalistiek artikel. Een thriller, webpagina of thesis ook. Daarom heeft elke schrijver de handgreep van de verhaalopbouw nodig. Je begint ermee, steekt er tijd in, zodat je er later zuchtend op kunt terugvallen als het even tegenzit. Trouwens: ook als het meezit, want je bent toch gebonden aan je maximale hoeveelheid tijd, woorden, of geld.

Locatie: Het Inspiratiehuis Arnhem
19.30 – 22.00 uur
Prijs: 695,- plus btw (totaal 840,-) voor alle 10 bijeenkomsten van de totale Schrijftraining
Losse avond: 95,- plus btw (totaal 115,-)

Ja, ik gun mezelf 10 keer schrijftraining

Ik maak deze avond graag mee

Top

Boeken van Yoeke bestel je hier. Gesigneerd, als je dat wilt. Sluiten