Belangrijke Boeken voor mij

Met deze 10 boeken weet je alles

10 boeken die belangrijk voor mij zijn

Ja, nee, ik kan dat niet hoor, tien omslagen laten zien van boeken die belangrijk voor me zijn. En trouwens: er is geen boek dat ik je zou willen laten zien vanwege de buitenkant. Net als bij mensen gaat het er maar om waar het over gaat, of de inhoud aansluit bij wat je aan het doen of denken bent, of het een beetje klikt qua stijl.
Maar wat ik wel kan is tien soorten boeken laten zien die je volgens mij altijd moet kunnen vinden. Ze hoeven niet op je nachtkastje te liggen en je kiest natuurlijk zelf welke tien die van jou zullen zijn, voor deze of de komende periode in je leven, daar ga ik niet over.
Tien soorten boeken om altijd te kunnen vinden (of ernaar op zoek te gaan):

1- Een boek om bij te twijfelen

Kan dat echt? Werkt dat? Hoe zou ik dat kunnen toepassen op mijn eigen lievelings-onderwerpen? En hoe ziet het er dan uit?
Hier ligt Trance & Magie, door Jaap Hollander. Een van mijn inspiratiebronnen om te gaan Damestasjeslezen.

2- Een boek om vals te spelen

en de meest voor de hand liggende gespreksonderwerpen gemakkelijk te lijf te kunnen zonder dat je heel veel tijd kwijt bent aan bloedsaaie academische werkjes. Valsspelen is een groot plezier van mij en samenvattingen of flapteksten lezen is vaak ruim voldoende om mee te kunnen praten tot het gesprek echt interessant wordt.
Hier ‘Bluff your way in Literature’.

3- Een boek om opgelucht adem te halen

omdat het glimlachend korte metten maakt met een dagelijks terugkerende frustratie van je. Voor veel mensen schijnt Kondo dat effect te hebben, of iets over hoe katten de wereld zien, voor mij is het bijvoorbeeld, in de prachtige vertaling van Mieke Tennant:
Zen en de kunst van Computergebruik, door Philip Toshio Sudo

4- Een boek om je door te laten ontvoeren

Iets wat zo’n heerlijke andere wereld beschrijft dat je even helemaal daar bent. Voor mij dan ook graag iets waar je nog om moet lachen ook en wat briljant en bovenmenselijk kleurrijk geschreven is.
The Truth, door Sir Terry Pratchett, maestro der maestro’s.

5- Een naslagboek

een volkomen betrouwbare bron waar je even in nakijkt hoe het ook alweer zat volgens de belangrijkste hotemetoot op je vakgebied. Welk vak dan ook.
Griekse mythen, door Robert Graves.

6- Een oefenboek

omdat je nooit klaar bent met leren over je favoriete onderwerp, je werk, je tijdelijke obsessie, je onvervulde verlangen. Een boek dat je uitdaagt om je grenzen te verleggen en nog beter te worden in waar je goed in bent. Deze was voor mij een van de inspiratiebronnen om ’99 witte kopjes op een tafel’ te schrijven.
Exercises in Style, door Raymond Queneau

7- Een troostboek

dat gaat over het proces dat je doorgaat of door bent gegaan. Een boek om te weten dat je niet alleen bent, dat anderen eenzelfde worsteling hebben doorgemaakt en er uit zijn gekomen. Voor mij was ‘Searching’ (Zoeken in het Nederlands, mijn zus vertaalde het prachtig) extra bijzonder omdat het niet alleen mijn proces beschrijft over hoe oorlogsangsten voortsluipen in ons DNA, maar ook het proces van mijn moeder, die af probeert te rekenen met haar oorlogsverdriet en dat van mijn grootmoeder, die verdween in het socialistische verzet.
Searching – ook verkrijgbaar als ‘Zoeken’, door Yoeke Nagel

8- Een supervisieboek

voor heldere, praktische tips bij het uitvoeren van wat je anderen zou willen bieden. Altijd zorgen dat je ergens kunt nakijken wat de meest verstandige reactie is als je van betekenis wilt zijn voor een ander.
Helpen bij verlies en rouw, door Manu Keirse

9- Een bladerboek

om op nieuwe ideeen te komen, om weetjes op te doen waar je vrolijk van wordt of die je verrassen als een, een, als een enorme verrassing die je niet zag aankomen. Omdat ik dol ben op woorden heeft deze voor mij die functie. Kan ik gerust een paar uur mee op de wc zitten.
Ethymologisch woordenboek, over de herkomst van woorden (Prisma).

10- ‘Je zou er een boek over kunnen schrijven’,

zeggen mensen soms tegen elkaar. Doen. Want het is waar: elk verhaal is het waard onder woorden gebracht te worden. Daarom is mijn tiende boek het boek dat jij nog niet geschreven hebt. Ik ook niet, maar als het jouw verhaal is kun jij het echt beter zelf doen.
Jouw boek dus. En dan bepaal je later wel hoeveel mensen het zouden moeten lezen.

Zo. En nou weer verder lezen.

Schrijftips? Mail me.

Top