Magisch schrijven – 2020

De Magische Schrijf- en Tekenweek 2020
is verplaatst van Frankrijk
naar exotisch Enschede, op Landgoed Algoed.
Lees hier meer over wat je zo dichtbij huis kunt meemaken.

(voor minder geld ook nog!)

 

Voor wie intuïtie, kennis en creativiteit wil inzetten
als raadgever in het dagelijks leven

Hoe breng je het verhaal onder woorden dat door jou verteld wil worden? Magisch schrijven is daar een prachtige techniek voor. Schrijven is niet alleen een klus voor je hoofd en je handen op het toetsenbord. We weten immers zoveel meer dan we denken.
Deze magische en creatieve week in Frankrijk is gewijd aan de prachtige kwaliteiten die intuïtie en je andere zintuigen je bieden. Hoe zet je ze in? Hoe breng je onder woorden wat je met al je zintuigen waarneemt? En hoe maakt ontwikkeling van je zintuigen je dagelijkse leven gemakkelijker? Kom naar Saint Jean de Duras om het te ontdekken. Schrijven en tekenen zijn je gereedschap – en als je daar niks van kunt heb je al een voordeel.

Warm hart in zakelijke wereld

Creatie komt uit een andere bron dan de ratio. Je hebt er je voelsprieten voor nodig. Je intuïtie. We zijn allemaal in staat om de natuur waar te nemen en daar nieuwe inzichten van te ontvangen. Toch is het vaak een hele kunst om al je waarnemingen serieus te nemen als ze niet direct voortkomen uit kennis. Onze zes zintuigen geven ons veel informatie maar ze hebben niet allemaal zo’n beste reputatie. Zo wordt intuïtie vaak genegeerd. Daardoor is het nog een hele kunst om je staande te houden met een warm hart in een kille zakelijke wereld. Een wereld waarin je intuïtie het maar moeilijk heeft, terwijl die het je juist zo makkelijk zou kunnen maken. Daarom richten we ons in deze week Magisch Schrijven op de natuur als inspirator, als bron van informatie en vormer van onze woordenstroom.

Inschrijven voor de Magisch Schrijfweek met Chris Opheij en Yoeke Nagel

PRAKTISCH

Wat gaan we doen

Landschapslezen. Welke plek voelt prettig voor jou, hoe weet je dat, hoe breng je dat onder woorden? Wat biedt de plek jou en wat kun je terug doen?
 Hoe teken je die sfeer?
Magisch schrijven. Verhalen naar je toe lokken met je bereidheid en technische mogelijkheden om ze onder woorden te brengen.
Intuïtief tekenen. Je toont je waarnemingen op papier. Niet kunnen tekenen is in je voordeel.
Plantfluisteren.
Welke bijzondere kwaliteit heeft deze plant, medisch, als groeier, als voedsel, als voorbeeld? Wat heeft het nodig om het goed te hebben?
 Wat zegt je dat? En wat heeft deze plant jou te bieden?
TZK’tjes maken. (Tekenen Zonder te Kijken).
Lichaamstekenen. Kunnen we het lijf ook goedkeuren als landschap?
Tasjeslezen. Wat zeggen de voorwerpen die we met ons meedragen over ons?
Bewegen met symbolen. Pentagram en lemniscaat popelen al.
Magisch huishouden. Wat voegen we toe aan onze omgeving door actief en bewust deel uit te maken van de dagelijkse zorg voor onszelf, onze leefruimte? Ja, we doen onze eigen afwas om even hartstikke zen te zijn met dat sopje.
Beeldverhalen. Het ultieme samenspel van woord en beeld is daad.
Blobtekenen. Spelen met serendipiteit
Tarot, meditatie, yoga, visualisatieoefeningen, wandelingen, tijdreizen, dans
– het kan allemaal deel uitmaken van deze magische week.

Inschrijven voor de Magisch Schrijfweek met Chris Opheij en Yoeke Nagel

Nieuwe verbintenissen

We maken deel uit van het landschap dat ons gastvrijheid biedt deze week. We ontmoeten bewust de wezens van het land: mensen, insecten, vogels, kruipers, bloeiers, groeiers, knorrers, vliegers, gravers, piepers en knollen en andere levende wezens, eetbare en oneetbare. Het landschap, de natuur en de vijf elementen zijn daarbij onze gastvrouwen: aarde, lucht, water, vuur en geest die ze allemaal met elkaar verbindt en betekenis geeft. Onze zintuigen laten ons daar meer over weten dan we denken. Onze waarnemingen vermengen zich met onze kennis die zich oplost om plaats te maken voor een nieuwe verbintenis tussen onze fluisterende ziel, de geluiden en het zwijgen rondom ons.

Zo schijnt het licht in de voorraadkast van ons weten, waar we eerder maar weinig konden zien. Wie altijd al veel extra’s waarneemt ontwikkelt in deze week de technieken om ermee uit de voeten te kunnen in het dagelijks leven. Wie graag de eigen intuïtie verder wil ontwikkelen leert de taal van de zintuigen te tolken om inzichten en waarnemingen te delen met anderen. Schrijven en beeldend werken maakt zichtbaar hoe wijs we zijn als we ons volle verstand gebruiken: kennis en intuïtie.

Begeleiding en programma

In de ochtend kun je meedoen met de bewegingsmeditatie.
We knipogen naar yoga en free style Qi Gung. Zo wordt je lichaam lekker wakker en fit genoeg om alle nieuwe informatie te kunnen huisvesten en er je eigen vorm en inhoud aan te geven. Dan ontbijten we samen.
Daarna bieden Yoeke en Chris je een aantal oefeningen en experimenten aan om de dag mee bezig te zijn. Af en toe doen we een excursie op het terrein of in de omgeving. Er is tijd om heerlijk te wandelen. ‘s Avonds eten we een maaltijd die met zorg is bereid met producten van de streek. We doen samen de afwas en ruimen op, omdat zorg voor je omgeving en voor elkaar ook een handeling is. We delen onze ervaringen en creatieve ontdekkingen met elkaar bij het vuur, onder de sterrenhemel (of binnen als het te koud is).
Je krijgt deze week professionele en gedreven begeleiding van twee doorgewinterde magisch creatieven.

Yoeke Nagel, boekenvroedvrouw en schrijfcoach

Zij verzorgde vijf keer eerder een schrijfweek op Simply Canvas. Dit keer begeleidt ze je graag om onder woorden te brengen wat nog geen woorden heeft. Yoeke biedt je magische technieken om het alledaagse mysterie van landschap, energie en levende wezens waar te nemen en vervolgens je waarnemingen zorgvuldig onder woorden te brengen. Magisch schrijven. Sowieso fijn om te kunnen, als je van plan bent meer te gaan schrijven of magischer te leven. Yoeke is ervaren in zowel magische werkvormen als schrijftechniek.

Christine Opheij, coach en tekenaar

Christine werkt ruim dertig jaar met mensen voor wie taal niet vanzelfsprekend is, bijvoorbeeld door een hoorbeperking. Ze heeft haar eigen tekenhandschrift ontwikkeld waarmee ze haar intuïtie brandstof geeft en verbinding tot stand brengt. Deze week neemt zij ons mee in spannende en ontspannende beeldexperimenten. Vanuit de elementen water – lucht – aarde – vuur gaan we tekenen en bewegen en verbindingen aan met de geest van het landschap. Niet kunnen tekenen is in je voordeel. Nieuwsgierigheid en de bereidheid om te vertragen zijn je beste gereedschap. Je tekenervaringen prikkelen je magisch schrijfwerk en vice versa.

 

Inschrijven voor de magische schrijfweek met Chris Opheij en Yoeke Nagel

Waar zitten we

We zitten midden in de Dordogne, in het pittoreske Saint-Jean-de-Duras, bij Simply Canvas, een geweldige permacultuurcamping met alle luxe die je je kunt wensen. Inclusief een zwembad trouwens. Met fantastisch en gezond eten, en natuurlijk Wifi. Je kunt overal van het landschap genieten en kennismaken met de planten en dieren van de plek. Je bent welkom in de boomgaard om een vijg te plukken, in de ruime schuur voor de gezamenlijke meditatie en het ontbijt, in je eigen luxe kamer of je ruime ‘glamping’ tent, naast of in het zwembad, bij de varkentjes en de kippen, of bij de moestuin.

Pikante Details

Data: zaterdag 12 september tot zaterdag 19 september 2020.
Prijs 850,- inclusief de schrijfgids ‘Schrijven met het creatiepentagram‘, eten en (gedeelde) kamer of luxe safaritent. Toeslag 150,- voor een kamer of tent alleen. Bij de tenten heb je je eigen sanitair. Reiskosten komen voor eigen rekening. Vervoer van en naar vliegveld Bergerac wordt geregeld.

We kijken uit naar deelnemers die hun intuïtie verder willen ontwikkelen en de natuur willen leren kennen als bron van creativiteit en verbinding. Magisch schrijven, tekenen en actieve zorg voor elkaar en het landschap zijn de technieken waarmee gewerkt wordt. Alle deelnemers hebben vooraf een gesprek met Chris of Yoeke.

Schrijven. Tekenen. Bewegen. Magie.
Het landschap voedt lichaam en geest.

Onze gastvrouw Sandra Alderden legt zich op dit moment toe op het laten ontstaan van Bloesemremedies. Ook daar zullen we tijdens de week meer over horen.

Inschrijven voor de magische schrijfweek met Chris Opheij en Yoeke Nagel

 

Top