Schrijfworkshop – ervaringen

Hoe gaat zo’n schrijfworkshop volgens de deelnemers?

“Yoeke heeft me tijdens haar lessen altijd verteld wat ik niet wilde horen. Dat kan een innerlijke wrijving opleveren die heel gezond is voor je ontwikkeling als mens, heks en schrijver. (of ander willekeurig beroep nader door de lezer in te vullen) Door haar opgeruimde en kordate manier van lesgeven zorgt ze voor de helderheid die je nodig bent om te ontdekken hoe je op creatieve wijze je eigen talenten in de praktijk kan brengen. Ik heb ervaren dat de onconventionele technieken die Yoeke inzet op lange termijn kunnen doorwerken. Bijvoorbeeld door het ontdekken van mijn eigen bron van creativiteit als een zichtbare en voelbare plek die ik naar believen kan bezoeken. (een soort frisse neus halen, maar dan juist nog meer naar binnen) Hierdoor ben ik beter in staat om gebruik te maken van mijn talenten en haal ik bovendien meer plezier uit mijn werk.”
-Anne Levah Russchen-

groep schrijft buiten“Ik was dan niet met een boek bezig, toch was de cursus geschikt voor mij. Kijken hoe jij lesgeeft, de humor die je inbrengt en de gelijkwaardigheid die je creëert tussen de deelnemers en jij met de deelnemers. Je bent – in mijn ogen- zo vanzelfsprekend jezelf dat anderen ook niets hoeven te pretenderen. Heerlijk om zo iemand in de buurt te hebben. Ik blijf je volgen via je website.”
-Wilma-

“In de natuur, in de warmte van de zon een truc toepassen die Yoeke het 1,2,3-tje noemt, geeft inspiratie en goede teksten. Zo wordt mijn boek met parels verfraaid.”
-Fred Traugott-

“Even alleen met een opdracht op pad gestuurd worden. Merken dat het eigenlijk heel makkelijk gaat. Ik zie nu mogelijkheden om het schrijven ook in mijn dagelijks leven te integreren, zo lekker met een schrijfblokje naar buiten…”
-Renata Kersten-

christaschrijftbuiten“Met mijn hoofd in de zon, genietend van de vogels, als een schildpad voor de wedstrijd op de warme steen aan de vijverrand, heb ik mijn eerste stappen gezet aan het verfraaien van mijn teksten.”
-Christie Slot-

“Wat weerhoudt je om te schrijven?” vroeg Yoeke.
Ik dacht na. Diep. En nog dieper.
Het was de tweede cursusdag.
Na de eerste dag had ik al veel korte teksten geschreven. Gewoon. Omdat het kon. Omdat ik er zin in had.
Ik dacht steeds minder na en formuleerde mijn antwoord.
Niets. Helemaal niets.
Niets meer en niets minder.”
-Jan-Peter Bogers-

schrijfworkshop2 schrijfworkshop1Handen sturen de glijdende pennen over het papier, als Sven Kramer op de 10 kilometer. Doelgericht en in een rustig ritme. Moeiteloos schrijven is kilometers maken.
-Christa Wiersma, Tori Kindercoach Opleiding Onna-

Diep verstopt zit een schrijver als een eekhoorn die uit z’n holletje kruipt na een lange witte winter. Hee eikel! Ga eens schrijven!
-Jan Stenekes-

Er zijn mensen die graag meer zouden willen schrijven. Maar iets weerhoudt ze hiervan. Het kan onzekerheid zijn over20150522_165641_resized grammatica, over zinsopbouw, inhoud of ‘voor wie schrijf ik dit eigenlijk?’ Vandaag heb ik met een aantal mensen de workshop ‘Schrijven met het creatiepentagram’ gevolgd. Aan de hand van oefeningen onder tijdsdruk en het loslaten van taalfouten ben ik er voor mijzelf achtergekomen dat schrijven vanzelf gaat. Als je maar doorschrijft en vooral doorademt tijdens het schrijven. Mijn pen volgt dan haar eigen weg en creeert daarmee mijn verhaal zoals het komt.
Er zijn mensen die graag meer zouden willen schrijven. Ik ben daar 1 van. En nu weet ik hoe en ga ik zoveel mogelijk schrijven. Gewoon, zoals het komt. Ik schrijf zoals ik dans. DJ! Hit the music!
-Mariska Homan-

20150522_161044_resizedEen gezellige ingehouden vrouw, die zich als dracula in je vastbijt.
Zou het hekserij zijn? Bedankt Yoeke!
-Debby Kraaijeveld-

De essentie van schrijven heeft me in metaforisch opzicht enigszins verrast: schrijverschap werkt als een puistje dat uitgedrukt wordt. Het komt dan vanzelf…
-Sharita Chedi-

Vandaag komt Yoeke ons vertellen over het schrijven met het creatiepentagram. Ik dacht dat ik daar geen interesse voor zou hebben. Ik schrijf nooit geen teksten, alsof ik bang ben voor fouten die uiteindelijk fataal zouden kunnen zijn. Uiteraard is dat zwaar overtrokken en stap ik er toch open in. Door deze dag werd me duidelijk hoe ik teksten schrijven kan structureren en ordenen zodat ik snel tot de boodschap kan komen en deze krachtig kan neerzetten. Ik ben weer een stuk wijzer geworden.
-Diana Meilink-20150522_161114_resized

20150522_165646_resizedMeters volgeschreven papier vandaag. Als een uitgeslingerde toiletrol met een grote boodschap. Heb je voor mij nog een rolletje?!
-Miranda v.d. Bilt-

Hangend aan de lippen van Yoeke waarbij mijn geest mag spelen met tekst, als een kind in de speeltuin. Mijn column is geboren.
-Petra van Praag-

Drie minuten schrijven over drop. Zonder na te denken schrijven wat er in je opkomt. Met de tools die Yoeke geeft gaat het als een sneltrein op weg naar het eindpunt. Schrijven is leuk.
-Marian Teerink-Wienk-

20150522_161430_resized20150522_140814Een klein bloemetje staat tussen de prikkelige braamstruiken, als een kwetsbaar meisje dat zich staande houdt in de grote wereld. Hoe is zij daar terechtgekomen?
-Eunice Dokter-

Ik schrijf vandaag wat onwennig, onzeker en verbazingwekkend enthousiast op mijn papier. Als lopen, fietsen en ademen, als vanzelf. Bedankt voor de fijne dag!
-Serah Flow-

Ik begon deze dag nieuwsgierig en vol verwachting, als een toerist, met nieuwe ogen in een bekende stad. Wat is het hier mooi!
-Annemieke Roos-

20150522_161107_resizedHet schrijven van mooie zinnen geeft mij een gevoel als bij het luisteren naar mooie muziek. Hoe 20150522_162844_resizedkrijg ik die zinnen op papier? Yoeke biedt deze dcag handvatten met haar creatiepentagram en 1,2,3-tjes. Nu aan de slag.
-Liesbeth Breedland-

Diep in mij gaat een schrijver schuil die vandaag richting heeft gekregen. Als een tomtom die mij de weg wijst in Parijs. Waar gaan we nu naar toe?
-Elke Struiksma-

schrijfworkshopYoeke-1024x576

landschapschrijven-150x150 En de schrijfchocola komt van Rene Onstenk.
Bestel ‘m gerust als je verder wilt schrijven.

Top