Kort & Klein Yoekes nieuwsbrief

Ik ben altijd een beetje zenuwachtig als ik op die knop druk om mijn nieuwsbrief Kort & Klein te verzenden. En dan is het zover en ontdek ik natuurlijk de grootste fouten pas als ik ‘m in mijn eigen mailboxje terugvind.
Sorry sorry sorry he…
Toch is je abonneren op Kort & Klein de enige manier om echt op de hoogte te blijven van de pikante details over workshops en trainingen die ik aanbied, nieuwe inzichten over wat de Damestas ons vertelt, boeiende manieren om je tekst te verbeteren, nieuws waar niemand op zit te wachten en verrassende schrijfoefeningen.
Vandaar: wil je lezen waarom ik een witte acacia met een hele grote bek heb?
En wat ik met Lisette Thooft heb gedaan?
Of wat het zegt als een vrouw een kleintje heeft, als handtas?
Lees ‘m dan hier. Kort & Klein Lente 2019.

Als je je in de linkerkolom aanmeldt als abonnee mail ik je gratis onregelmatig Kort & Klein.

Schrijversschaamte
en de onmisbaarheid van een corrector

De getoonde man is niet Henk

En dan nu nog een toegift voor wie echt iets wil weten over schrijven.
In bovenstaand stukkie tekst – ja jeetje, hoe lang is dat nou helemaal – stond ergens een t teveel. Op een gênante plek. Ergens waar je ‘m echt niet wil hebben, zeker niet als je in dezelfde tekst beweert dat je iets van schrijven weet. Deze gênante t moet er al een paar maanden gestaan hebben en als je hem al had gezien vind ik dat natuurlijk vreselijk. Sorry.
Maar vanavond heeft Henk, van Henktekst.nl (het is Henk Joosen), die ik verder helemaal niet kende, me op die schaam-t gewezen. Ik houd nu veel van Henk en ben direct gaan kijken wat hij dan voor werk doet. Nou, Henk schrijft en corrigeert teksten. En dat kan hij goed, blijkt. Discreet kuchte hij ook nog even ‘Ahem… dakje op de e van gênant. Blijft onder ons…’  Zo’n man.

Schaam je niet voor Henk

Het leermoment dat Henk mij heeft geboden wil ik graag doorgeven aan jou. Het is dit inzicht: je kunt je eigen teksten niet foutloos houden. Al heb je vijftien boeken gepubliceerd (zoals ik) en geef je schrijfcursussen (zoals ik) en ben je schrijfcoach (zoals ik) en jarenlang freelance journalist, eindredacteur en hoofdredacteur geweest (zoals jij en ik en nog zoveel anderen); je maakt taalfouten.
Dat geeft niet. Want we hebben Henk. Daarom: mail die man. Vraag hem om je tekst nog even na te kijken op taalfouten. Vraag hem, in het ergste geval, om die tekst voor jou te schrijven. Schaam je niet voor Henk, die heeft het erger gezien, durf ik te wedden. En hij zorgt ervoor dat je je in elk geval niet voor een heleboel andere lezers moet schamen omdat je tekst een schaam-t bevat op een gênante plek.
Dank je wel Henk. We spreken elkaar nog. Zeker weten.

 

[mc4wp_form id=”7505″]

Top