NLP: volg je plan, negeer je droom

NLP, Neuro Linguistisch Programmeren, is een schitterende set inzichten in de menselijke geest.
In het kort gezegd gaat NLP hiervan uit: als je je brein op de juiste manier de juiste opdracht geeft kun je alles, omdat je gelooft dat je alles kunt.
Dit is natuurlijk, in essentie, hartstikke waar.
Daarom maken steeds meer mediaspecialisten en marketingtrainers gebruik van NLP-technieken. 

Bom op dinsdagochtend!

Iedereen die een mailbox heeft ontvangt daarom wekelijks vurige aansporingen van deze mediaspecialisten en marketingtrainers, die ons van harte een succesvol leven en meer omzet EN werkplezier gunnen.
Teksten als ‘Maak je droom waar!’ ‘Volg je hart!’ en ‘Leef succesvol!’ spetteren in drie kleuren (energiek rood, vertrouwenwekkend blauw en zakelijk zwart) tegen je scherm aan. De zinnen raken beurtelings visueel ingestelden (‘Ik heb zelf gezien hoe succes je leven verandert!’), de tactielen (‘Je voelt je lekker als je met gemak je inkomen binnenhaalt’), de auditieven (‘Dat klinkt goed he?’) en maar zelden de nasielen (‘Steek je neus er maar eens in’). Er staan nergens ontkenningen in, ook niet als dat qua zinsbouw LOGISCHER zou zijn. En jouw naam wordt er tenminste twee maal in genoemd.
Zo’n mailtje komt binnen op dinsdagochtend, want onderzoek wijst uit dat dat het beste moment is om te mailen. Weekeindmail is opgeruimd, we beginnen de week met frisse moed.
En steeds als ik zo’n energiebom in mijn mailbox vind, zakt me die moed juist in de schoenen.

Oude vrouw in klederdracht

Dat komt zo. Mijn dromen noteer ik sinds kort elke ochtend. Het zijn bizarre gebeurtenissen en beelden, met echte emoties er in, maar zonder veel samenhang. Die dromen volgen lijkt me een slecht plan. Ze waarmaken trouwens ook. Eentje dan: waarom zou ik in een huisgrote koekenpan 42 kippen gaan bereiden onder toeziend oog van een oude vrouw in klederdracht?
Ook mijn hart volgen is een lastige. Waar ik heen ga, is mijn hart bij me. Het is, als het ware, een onderdeel van me. Het zit van binnen.
In overdrachtelijke zin mijn hart volgen – energie steken in de dingen die me gelukkig maken – is voor mij de definitie van de derde leuze: succesvol leven.
Dat dan weer wel. Zoals ik al zei: er zit heus wel wat in die NLP.

Bedenk een plan!

Wie op z’n dromen let, doet zelfonderzoek. Ons onderbewuste, dat meestal behoorlijk slim is, kunnen we zien via onze dromen. Dromen zijn bovendien de taal waarin de goden en de voorouders tot ons spreken, zei laatst een Sangoma tegen me. ‘Wie z’n dromen niet onthoudt, is als wie z’n brieven ongeopend weggooit,’ staat zelfs in de Talmoed. Dus. Dromen zijn vensters naar onze angsten en verlangens. Die bevinden zich op een totaal ander niveau dan daar waar ‘een succesvol leven‘ ligt. Dromen zijn de weg van buiten naar binnen: aandacht glijdt elegant de ziel in en kijkt daar aandachtig en respectvol rond om mondjesmaat informatie over onze onbewuste kennis en inzichten door te geven aan onze geest. Een prachtige manier om onszelf te leren kennen in de stilte van de slaap. Maar zelfinzicht betekent ook twijfel. Verdriet. Machteloosheid. Tomeloos enthousiasme. Wilde passie. Allemaal menselijke emoties die het leven tamelijk onbestuurbaar maken als je alleen wilt geloven in de maakbaarheid ervan.
De werkelijke boodschap van de marketingers-met-NLP is dan ook helemaal niet dat je je dromen moet volgen. De boodschap is dat je, ondanks alles wat je dromen je vertellen, een slim en winstgevend plan moet bedenken voor jezelf. Je verzint iets. Met je brein, je ratio. En dat ga je uitvoeren. Het is, zogezegd, de weg van binnen naar buiten: het bedachte plan wordt gerealiseerd, gematerialiseerd in de wereld. Aan de hoeveelheid materialisatie is vervolgens die succesvolheid uit te rekenen. Simpel.

Sturing van de goden

Als er iets niet samen gaat zijn het wel dromen en bedachte plannen. Een droom wordt samengesteld uit een mengsel van de kennis van  je onderbewuste en de toevallige gebeurtenissen die je hebt beleefd. Een droom is vaak fragiel, stil, en hij bloeit maar eventjes.
Een bedacht plan walst  juist alles omver dat toevallig in de weg staat. Een Doel moet bereikt worden. De goden, die zich kenbaar maken via dromen en het toeval, kunnen daardoor maar weinig voor je doen als je een zelfbedacht plan volgt. Ook niet als je het je droom volgen noemt. Een plan uitvoeren sluit immers toeval uit: jij hebt je leven onder controle als je doet wat je zelf bedacht.

En dat vind ik nou zo jammer. Want juist door ontspannen toe te geven aan het schitterend spel van toeval, gezond verstand en ons onderbewuste ontstaan de mooiste ervaringen. Mooier dan wat we zelf aan plannen bedenken. Wie bereid is af en toe juist niet doelgericht z’n eigen plan uit te voeren, krijgt sturing van de goden zelf. Kortom: wees succesvol, laat je dromen met rust.
Daarom doe ik het, ook op dinsdagochtend, toch maar anders.
Ik noteer mijn dromen om mijn onderbewuste beter te horen. Ik volg ingevingen, plezier en het toeval. Met hart en ziel. En daar zal ik dan uiteindelijk ook wel heel succesvol in worden.
Maar daar ga ik je echt niet in dinsdagochtendmails mee lastig vallen hoor.

Vanuit het hart

Wel vind je het misschien leuk om te weten dat mijn nieuwe agenda met schrijfworkshops online staat. Met zes nieuwe mogelijkheden om vanuit het hart te schrijven, waar alle woorden kloppen. Het zou best eens kunnen dat daar iets voor je bij zit. Je bent welkom.

 

 

 

 

 

 

8 thoughts on “NLP: volg je plan, negeer je droom

  1. Mooi artikel, nu alleen nog even een beetje bijkomen van de kleurtjes 😉
    En wat je zegt over de sturing van de goden: tijd voor een beetje minder Apollo en een beetje meer Dionysos 🙂

  2. Spijker op de kop 🙂 ,dit voel ik al zo lang ,werd doodmoe (en ik zat al in een burnout..) van al die opheuende coaches ,en dacht ergens dat ze misschien wel gelijk…(burnout betekent dat ik zo’n heuer ook al in mezelf heb zitten) ,ojee dan moest ik zoveeél ,uit mn comfortzone bv (hélp ik zoek juist naar mn comfortzone) en NU reageren,voor het TE lAAT is ,want aan het einde heeft men altijd spijt van wat er NIET gedaan is ipv WEL,
    gelukkig liet levensdoelen-coache Arlette mij horen wat mijn onderbewuste daar zelf over voelde ,dat ging meer over leren spelen en ook soms niks ,mezelf voeden,en ..en…dingen waar ik helemaal warm en blij van werd van binnen . Ik geloof Yoeke dat NLP zeker iets in zit ,maar een mannelijkere techniek is ,en dat wij vrouwen het op onze eigen wijze ;voelend,tastend ,dromend,spelend moeten doen ,zonder al te veel plan inderdaad,heerlijk…warme groet ! Karlijn

    1. Ha Karlein, wat een interessante gedachte, dat NLP vooral een mannelijke manier van werken is. Heb ik ook wel eens gedacht ja. ‘Spelende vrouw’ is misschien wel archetypischer dan Meneer Kaktus ooit bedacht.
      Yoeke

    2. Volgens mij is NLP een verzameling gereedschappen en op zich niet mannelijk, maar de (rechtlijnige) manier dat het door de meeste (mannelijke) coaches wordt toegepast wel. Door hoe de meeste boeken en opleidingen over NLP zijn (het is heilig en het antwoord op alles) is die valkuil natuurlijk ook groot. Dus voor mij geen NLPisme, maar af en toe grabbelen in de NLP gereedschapskist als het meerwaarde heeft en verder vooral veel spelen.

      NU reageren voor het TE LAAT is, is een angstreactie en daarmee een slechte raad. Net als zorgen dat je geen spijt krijgt over wat je NIET gedaan hebt. Een coach die met zulke uitspraken aankomt, kun je volgens mij beter de deur wijzen, zeker als je met een burn-out zit.

  3. Heerlijk om te lezen, deze post. Of het nou gaat om beter schrijven, meer geld creëren, een strak en gezond lijf of jezelf profileren met social media, er moet een plan achter zitten. Tenminste, dat zeggen legio internetgoeroes. Die berichten lezend, raak ik op mijn hoede. Want…waar is het addertje onder het gras? Wie wordt daar beter van?
    Inderdaad, Yoeke, wat is er mis met zomaar een beetje (dag-)dromen?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top