Nou eens een leuk boek

Van tijd tot tijd steekt mijn moeder mij een boek toe dat ze net zelf uit heeft. Dan tikt ze op de titel, kijkt me streng aan en geeft haar warme aanbeveling: “Dit boek moet je lezen. Het is zo afschuwelijk!”

Als ik het boek niet snel genoeg aanpak, gaat ze me tot in detail vertellen welke afschuwelijke historische misstanden erin worden beschreven. Mijn moeder leest al haar hele leven lang gruwelijke boeken. Over slavenhandel en vernietigingskampen, over genocide en gedwongen huwelijken, over kindermisbruik en psychiatrische aandoeningen die leiden tot onvoorstelbaar leed bij jong en oud. En elk jaar opnieuw prijkt op haar verlanglijstjes een nieuwe titel van een pasverschenen boek dat zo gruwelijk is dat ik zelfs de kop van de recensie had willen overslaan. Zij leest ze allemaal. Vroeger hoofdschuddend. Dan las ze af en toe verontwaardigd een gruwelijke alinea voor, ook nog. Tegenwoordig leest ze zwijgend en met een flinke doos papieren zakdoekjes bij de hand, want het raakt haar steeds meer, al die ellende die ze vrijwillig over zich heen trekt.

“Nou eens een leuk boek”

Daarom was ik stomverbaasd en opgelucht toen ze me vorige week een appje stuurde met de verrassende aankondiging: “En nou wil ik wel eens een leuk boek lezen.”
Een leuk boek! Eentje waar je plezier van krijgt, waar je blij van wordt, waar je misschien zelfs om moet lachen af en toe en toch meegesleept wordt door het verhaal. Zo’n soort boek. En ik mag er eentje uitzoeken voor haar. Dat is een Verantwoordelijke Taak, want ik ben bang dat deze plotselinge stijlbreuk erop of eronder is. Als haar eerste Leuke Boek niet leuk genoeg is, zal ze misschien direct besluiten om toch maar weer de martelingen en doodsangsten in te duiken, puur uit gewoonte.

Welk leuk boek raad je me aan?

Vandaar mijn noodkreet: welk boek kun jij me aanraden? Boeiend, goed geschreven en vooral leuk?
Graag je advies per mail of via facebook.

Top