Schrijven? Neem een konijntje

Wil je een meeslepend verhaal schrijven? Neem dan een konijntje. Niet zelf, in een hokje, dat zou sneu zijn. Neem een konijntje in je verhaal op.
Elk verhaal, zeker als het behoorlijk heftig is, heeft af en toe wat relativering nodig. Een moment dat je als lezer even kunt ontspannen, misschien glimlacht of zelfs zachtjes giechelt. Door een onschuldig, grappig element toe te voegen aan je verhaal bouw je zulke momenten gemakkelijk in.

Vloeken als een konijntje

De functie van konijntje kan in verhalen over menselijk leed vervuld worden door een kleuter of dementerende oma, die onbevangen vragen blijft stellen terwijl alle grote mensen opgeslokt worden door hun grotemensenactiviteiten. Je kunt een radio omschrijven tot konijntje, door ‘m op goedgekozen momenten een volstrekt ontoepasselijk liedje te laten uitbrullen, of een filemelding die onderstreept wat er aan de orde is in de beladen conversatie die op dat moment in je verhaal plaatsvindt. Zelfs een grofgebekte buurman kan de functie van konijntje vervullen: als de emoties bijna ondragelijk worden kan een welgemeende vloek uit de tuin van de buren ook wat lucht brengen.

Emoties schrijven en lezen

Het konijntje van dienst is de persoon die ervoor zorgt dat je lezer verder blijft lezen, ook als je het hem moeilijk maakt. Want vergis je niet: alle verdriet, woede, jaloezie en wanhoop waar jij ‘m mee opzadelt in je verhaal moet hij ook verwerken. Lukt het je lezer niet om al lezend zijn emotionele stabiliteit steeds weer te herstellen, dan is je straf dat hij je boek of verhaal weglegt. Dat wil je niet.

Timmer je lezer op het hoofd

Maar het konijntje in je verhaal heeft nog een tweede functie. Het vertedert je lezer, het maakt hem zacht en ontvankelijk. Dat is heerlijk. Want als hij in die milde stemming is kun je ‘m snoeihard op het hoofd timmeren met je volgende scene.
Wil je in je verhaal een dierbare tante laten overlijden? Laat haar dan eerst een dansje maken met een konijntje, op een zonnige plek waar gelachen wordt en niemand, vooral je lezer niet, ziet aankomen wat er voor gruwelijks gaat gebeuren.
Door de emoties die je oproept met je verhaal slim af te wisselen, laat je elke scene aankomen met extra kracht.

Disneyfilms kunnen niet zonder konijntje

Je bent in goed gezelschap als je zo’n vertederend figuurtje inbouwt in je verhaal. In elke Disneyfilm zit er wel eentje. Het stinkdiertje bij Bambi, het wrattenzwijntje bij de Lion King, Mushu bij Milan, de Djini bij Alladin… dat is geen toeval. Google eens op ‘sidekick Disneyfilms’ en je komt hele lijsten tegen van de konijntjes die de heftige beeldsprookjes pruimbaar maken voor kinderen.

Je verhaal tot leven brengen

Vooral als je een meeslepend verhaal wilt schrijven, waarmee je je lezer ontvoert naar jouw schrijfwereld: neem een konijntje. Om je lezer nog harder om de oren te kunnen slaan met de emoties die jij ‘m wilt laten beleven. Zo breng je je verhaal werkelijk tot leven in het hoofd van je lezer.

Ik kan je nog meer vertellen over schrijven

Meer wonderlijke schrijftips? In de cursusagenda zie je wanneer je mee kunt doen met schrijverstrainingen van jewelste. Kort, lang, hier of in Frankrijk. Of kies voor individuele schrijfcoaching om je hele schrijfwerk gemakkelijker te maken.

Even kijken in de agenda voor schrijverstrainingen

Top