Ze zeiden ‘Ja’!

foto’s: copyright Hans Anneveldt

Ze zeiden ‘Ja’.
De hele kring van vrienden en familie van Martje en Niels zei ‘ja’ op mijn vraag of ze het bijna-gehandvaste paar wil ondersteunen om hun relatie vorm te geven op hun eigen manier.
En natuurlijk zeiden Martje en Niels daarna ook ruimhartig ‘ja’ tegen elkaar. Het was hun dag.
En ook een beetje de mijne, als ritueelbegeleidster, of hoe noem je dat bij een niet-traditionele handvasting.

Passende vorm vinden om ‘ja’ te zeggen tegen elkaar

Ik vind het een eer en een groot plezier om samen met het stel als ceremonieleidster, of ‘priesteres van dienst’ een passende en hartelijke vorm te creeren waarmee twee geliefden zeggen: ‘Wij kiezen voor elkaar.’ En dat in aanwezigheid van al hun dierbaren. Daar horen weloverwogen handelingen bij die helemaal kloppen en aansluiten bij wat die twee mensen belangrijk vinden. Het is heerlijk als dat lukt.

Een zakdoekje, verstopt in mijn ceremoniele jurk

Ik zorg altijd dat ik een zakdoekje bij me heb, ergens in mijn ceremoniele jurk verstopt. Martje en Niels hadden ‘m niet nodig, die straalden de hele dag. Maar na het sluiten van een huwelijk als BABS, een verbindingsritueel, of een handvasting in dit geval, moet ik zelf altijd even ergens achteraf m’n neus zo enorm snuiten…
Het ja-woord ontroerde me afgelopen zaterdag misschien extra omdat Martje en Niels zo’n fantastische plek hadden uitgezocht om hun ‘handfasting ceremony’ te vieren: Den Dam 2 in Huisseling.

Een paradijsje als ceremonie-locatie

Met bloesem aan de fruitbomen en bloemetjes in het gras, plek voor een lekker vuurtje en nog een overkapping ook voor een Plan B -dat-niet-genoemd-mag-worden-zolang-de-zon-schijnt, schitterend gewoon. De fotograaf, Hans Anneveldt, woont er vlakbij, in Uden. ‘Ik ken deze hele omgeving prima, maar deze plek had ik nog nooit gezien,’ vertelde hij me. En daar mis je iets aan. Wie overweegt om op een bijzondere locatie te handvasten, te trouwen of misschien wel een andere ceremonie te doen: ga er vooral even kijken.
Geniet ook even mee van de prachtige dag van Martje en Niels, met de mooie foto’s.
Ik heb het gevraagd natuurlijk he, ik mocht ze laten zien hier.
Gefeliciteerd, lieverds! Maak er een feest van samen, elke dag.

Top