Wat kost jouw boek

Het is natuurlijk voor elke schrijver en elk boek anders. En voor jouw boek al helemaal. Maar in grote lijnen kun je uit de gegevens op de pagina ‘Bereken hoeveel je boek gaat kosten’ wel opmaken op welke kosten je moet rekenen als je ervoor kiest om je boek te laten drukken.

Schrijven is gratis

Schrijven is gratis natuurlijk. Lukt dat niet? Schakel dan iemand anders in. Een ghost writer zal tenminste 1000,- vragen voor het noteren van jouw verhaal na interview en je eigen aantekeningen te hebben doorgewerkt. Maar je hebt meer hulp nodig. Een redacteur haalt je spelfouten eruit en maakt een goed lopend geheel van je tekst door hier en daar wat punten op i’s te zetten. Je vormgever van het binnenwerk zorgt dat je verhaal goed leesbaar is en je lezer zal begrijpen wat hoofd- en bijzaken zijn. Je omslagmaker zorgt dat je boek er zo aantrekkelijk uitziet dat je lezer het onweerstaanbaar vindt. Je drukker maakt je boek tastbaar voor de hoeveelheid mensen die jij je verhaal wilt laten lezen. Natuurlijk kun je het ook allemaal laten doen door je handige neef, maar een professional levert beslist beter werk, waar je terecht je geld aan uitgeeft.
Reken erop dat je tenminste 1200 euro investeert om je boek in je handen te hebben.

Wat kost een boek maken nog meer (en minder)

Wat niet meegenomen is in deze kosten:
– de huur van een schrijvershutje om rustig te kunnen werken
500,- voor een week, incl. eten en drinken
– de prijs van een meelevende en stimulerende professionele schrijfcoach
1000,- als je in een half jaar je boek schrijft

– Er zijn ‘printing on demand’ drukkers waar je via internet je tekst in een kant en klaar format kunt laten inlopen. Je rommelt dan wat met hoofdstukindelingen, paginering, inhoudsopgave en marges, maar dan heb je ook wat. Illustraties kunnen niet goed worden verwerkt bij dit systeem. Je spaart de kosten voor vormgeving uit. Pas op, je moet wel enig zicht hebben op hoe een boek ‘fijn leest’, anders kun je echt beter een vormgever inhuren.

– Drukkosten kun je er weer aftrekken als je besluit een e-book te maken. Dan heb je wel de juiste technische ondersteuning nodig, dus dat kan ook nog wat kosten, maar dat is meestal minder dan drukwerk. Je verhaal moet ook worden vormgegeven als je het alleen digitaal beschikbaar wilt maken, dus die kosten spaar je niet uit.

-Er zijn mensen die je geweldig op weg kunnen helpen om je boek de wijde wereld in te krijgen via sociale media of een slim marketingplan. Als dat je bedoeling is, die wijde wereld, schakel daar dan ook een professional voor in om je te laten adviseren. Niks zo lastig als zelf overal rondbulderen hoe mooi je eigen boek is.

Boek maken voor de familie

Verder lijkt het me een behoorlijk realistische berekening.
Dat wil dus zeggen dat je voor ongeveer 15,- euro per boek jouw verhaal kunt laten lezen aan je familie, collega’s, vrienden of je buren, mits je er zo’n 100 van laat maken en het regelwerk zelf op je neemt.
Ik laat daarbij de kosten van verkoop via Centraal Boekhuis of Bol weg, omdat dat toch een ander verhaal is. Bij het schrijven van je boek help ik je graag als schrijfcoach. Voor de rest kun je op veel plekken terecht voor uitstekende ondersteuning en een goede prijs.

Top