Je familieverhaal schrijven

Workshop familieverhalen schrijven in de bibliotheek van AalsmeerOpeens blijkt je vader niet je vader te zijn. Blijkt er nog een zusje van je rond te lopen, ergens. Laat je moeder je weten dat ze eerder getrouwd is geweest. Ontdek je dat je tante eigenlijk je oma is. Dat je grootmoeder uit een ander werelddeel kwam. Dat een flierefluitende baron een verdacht hoog bedrag als kraamkado gaf toen je overgrootvader werd geboren bij het dienstmeisje van diezelfde baron. Mensen verdwenen, verschenen, werden doodgezwegen of opgehemeld, in elke familie.
Afgelopen zaterdag gaf ik een workshop ‘Familieverhalen schrijven’ in de bibliotheek Aalsmeer, bij de Schrijversparade.

Mijn familieverhaal opschrijven

De vraag is niet of jouw familie interessant genoeg is om er een boek over te schrijven. De vragen zijn meer:
Waarom zou je je familieverhaal onder woorden brengen (omdat je jezelf, je voorouders en je nakomelingen beter begrijpt als je over ze schrijft. Daardoor kun je nog beter gebruik maken van de kwaliteiten en talenten die je meegekregen hebt. Daarmee neem je de plek in die je toekomt in je familielijn, in je eigen leven, als kind van en ouder van en zo breng je de wereldvrede in rap tempo dichterbij)
Wie gaat het doen (jij)
Wanneer ga je eraan beginnen (nu)
-Hoe ga je je familieverhaal onder woorden brengen (woord voor woord)
Wat vertel je dan (de anecdotes die altijd al de ronde doen in de familie, de emoties die eraan te pas kwamen, de angsten en verlangens, de fouten en de heldendaden)

Je familieverhaal als boek
voor je ouders, je kinderen, je partner

Je familieverhaal hoef je niet in een enorme oplage te laten drukken. In de meeste gevallen is het schrijven ervan al een enorm kado aan jezelf. Een oplage van vijf, zodat je een gedrukt exemplaar kunt geven aan je ouders, je kinderen en je partner of leuke buurman is met Printing on Demand heel betaalbaar.
En als je wat meer schrijftechniek nodig hebt om het aan te durven kom je maar langs in mijn Boekenvroedvrouwenpraktijk of bij een van de schrijfcursussen die ik binnenkort weer op de agenda zet.

Een deel van mijn eigen familieverhaal schreef ik op in het boek ‘Zoeken – naar mijn moeders moeder die verdween in het verzet’. Ook interessant om de techniek af te kijken voor het schrijven van je eigen familieverhaal.

Top