Als je eenmaal begint om van alles te voelen gaat er een wereld voor je open. De populaire emoties van dit moment zijn boos en bang. Die twee kunnen heftig zijn en het jammere is: de straat oprennen en van alles doen en roepen geeft geen verlichting. Integendeel. Boos en bang worden er beslist sterker van.
Wissel af met lichamelijke inspanning
Een slimmere methode om je heftige emoties hanteerbaar te krijgen is praten of schrijven, afgewisseld met lichamelijke inspanning. Liefst een klus waar je veel energie in kwijt kunt. Ga bijvoorbeeld houtblokken hakken, hardlopen, grote oppervlakken schilderen, een tuin omspitten of de trap dweilen.
Ben je vooral verdrietig, wissel dan schrijf- of praatwerk af met lichamelijke inspanning met kleine bewegingen. Kruissteekjes borduren, bloemschikken, schilderen, glazen afwassen, koken, stil zitten en ademen.
En naar de volgende laag
Ben je eenmaal aan de opzichtige, grote emoties gewend dan blijkt onder die eerste, opvallendste laag gevoelens altijd (altijd!) nog een hele stroom andere gevoelens te zitten. Ook die kunnen heftig zijn. Maar er zit wel meer variatie en nuance in. Verdriet over wat of wie niet meer bij je is. Blijdschap over de zon die je gezicht warmt. Ook die emoties worden zachter en hanteerbaarder als ze je aandacht krijgen. Door over ze te schrijven, bijvoorbeeld.
Schrijven over heftige persoonlijke ervaringen
Schrijven over heftige persoonlijke ervaringen helpt. En laten we wel wezen: op dit moment beleeft iedereen (jij ook) heftige persoonlijke gebeurtenissen. Omdat dit een wonderlijke tijd is die ook in onszelf gevoelens naar boven haalt waar we nog geen gebruiksgemak van kennen. Onderzoeken met aandacht dus, om erachter te komen wat die emoties zijn en hoe ze ons dienen – en hoe we de overtollige zooi zo kunnen verwerken dat we er op z’n minst geen last meer van hebben.