Een jaar en een dag Magisch Schrijven

Vind je schrijflust terug, waar je hem ook verloor.

Schrijfgenot.
Je eten wordt koud. Jij schrijft.

‘Zou ik vaker moeten doen,’ beloof je jezelf als het af is.
Toch komen de meeste schrijvers pas in actie als het echt moet.
Net als jij en ik.

Met een jaar en een dag Magisch Schrijven lukt het je

Dit heb je nodig om te schrijven

 • Een verhaal dat door jou geschreven wil worden
 • De schrijflust om dat te doen
 • Techniek
 • Ondersteuning
 • Deadlines zodat je schrijftijd reserveert
 • Voldoende frisse lucht en uitstekende chocolade

Door de brandende hoepel heen

Deadlines zijn de brandende hoepels van het schrijfparcours.
Zie ik er eentje dichterbij komen, dan pas span ik mijn schrijfspieren om me voor te bereiden op de sprong.
Ik weet: nu moet ik echt gaan schrijven, tegenstand bieden heeft geen zin meer.
Ik ga op mijn gamerstoel zitten – zo heet dat ding echt – en begin aan mijn voorbereidende mindmap.
Het hele verhaal blijkt al in mijn hoofd te zitten.
Daar moet het stilletjes gegroeid zijn terwijl ik druk bezig was met uitstellen.
Vrijwel onmiddellijk slaat dan de schrijflust toe. Moet ook wel, want de tijd dringt.

Beloof je je verhaal dat je zult schrijven?

Stel nou dat jij dat ook hebt. Je wilt schrijven, maar je hebt geen deadline.
Dus heb je geen tijd. Betekent dat dat je verhaal niet belangrijk genoeg is om het te vertellen? Nee. Integendeel, zou ik denken. Onbelangrijke verhalen gooi je zonder tijdverlies zo op facebook, op twitter of in een mailtje naar je zus.

Maar jouw eigen verhaal – het verhaal dat jij als enige kunt vertellen en dat door jou verteld wil worden – moet verleid worden. Gelokt, met schrijfgemak, schrijflust en deadlines. Zodat je weet dat je het niet alleen kunt en wilt schrijven, maar dat het ook moet. Nu. Tenminste, als jij bereid bent om als schrijver je verhaal van dienst te zijn door er tijd voor te maken. Ik ga je elke maand een deadline geven om je aan je schrijfbelofte te houden.

Fietsen moest je ook leren

Goed. Met tijd maken voor je verhaal ben je er niet. Je hebt techniek nodig om je verhaal op te schrijven. In jouw woorden, op jouw manier, maar wel begrijpelijk en raak voor je lezers. Verwacht niet van jezelf dat je dat wel kan. Dat moet je leren, zoals je ook hebt moeten leren fietsen, zwemmen en lezen. Daar ben je niet de enige in trouwens. Elke schrijver worstelt met dezelfde schrijfvalkuilen en springt daar steeds gemakkelijker weer uit met wat ondersteuning.

Fictie of non-fictie

Voor elk soort schrijfwerk heb je creativiteit en structuur nodig. Blogs, levensverhaal, familiegeschiedenis, zelfhulpboek, cursusboek, korte verhalen, journalistiek werk of streekroman; wat je ook wilt gaan schrijven: het gaat veel makkelijker en een stuk beter dan je dacht met het Magisch Schrijfjaar.

Magisch Schrijfjaar: stok achter je schrijfdeur

Jij hebt een verhaal dat je wilt delen met anderen door erover te schrijven. Ik wil dat dolgraag lezen. Daarom heb ik deadlines, verrassende schrijftechnieken en ondersteuning voor je klaargezet in het Magisch Schrijfjaar. Een jaar en een dag schrijf je aan jouw verhaal. En dat doe je samen met een groep andere schrijvers. Ik geef je een jaar lang gloeiende deadlines en professionele begeleiding als schrijfcoach. Je leert nieuwe schrijftechnieken van me en ik sleep je door je schrijfdips heen. Je hebt je medecursisten als lezers die aan jouw kant staan. Zo hoef je het niet alleen te doen.

Wat leer je in het Magisch Schrijfjaar?

 • Je schrijfplezier terugvinden, waar je die ook verloren was
 • Je tekstwerk plannen
 • Een mooie spanningsboog opzetten
 • Je research verwerken en kiezen voor de essentie daarvan
 • Krachtig en raak schrijven
 • Schrijven in drie fases: structureren, gezegend schrijven, ambachtelijk werk
 • Genieten van de ontwikkelingsfases van schrijfwerk van jezelf en anderen

Een jaar en een dag beter schrijven

In je Magisch Schrijfjaar van een jaar en een dag heb je elke maand een deadline. Je oefent met nieuwe technieken die je gebruikt in je volgende hoofdstuk of je nieuwe blog of wat je ook schrijft. En je hebt je medecursisten als vriendelijke meelezers.

En die dag? Dat is het moment dat jij en ik samen jouw schrijfvermogen gigantisch opvoeren na een uitvoerige, puur persoonlijke schrijvers-check-up. Waar ben je goed in, wanneer loopt het mis, wat vind je leuk om te schrijven, waar loop je tegenaan, hoe kom je verder dan je nu bent. Dat soort dingen. We bemesten je schrijverschap voor een nog betere tekst-oogst.

Wat is er magisch aan schrijven?

Het magische aan het Magische Schrijfjaar is niet alleen dat het werkt. We gebruiken ook werkelijk magische technieken om verder te komen met je schrijfwerk. Ga ik nu nog niks over vertellen.

Oh, nou, okee dan, om je een idee te geven van vlees in kuip: je kunt schrijfoefeningen en schrijversinzichten verwachten met gereedschap als Tarotkaarten, visualisatie, het Creatiepentagram, schrijfrituelen, grondingstechnieken en chocola.
Niks zweverigs trouwens, dat beloof ik je. Allemaal lekker praktisch en volstrekt ongevaarlijk. Behalve de chocola natuurlijk. Daar pakken schrijvers snel teveel van.

Hebben we eigenlijk wel een klik?

Wil je weten of het Magisch Schrijfjaar geschikt is voor jou? Ik ook.
Daarom maken we eerst kennis per telefoon om te weten of we een click hebben. Zonder klik kunnen we niks. Daarna wil ik twee stukken tekst van je lezen om te zien hoe je schrijft en of je het Schrijfjaar bij zult kunnen houden.

 

Kleine lettertjes

 • Het lesboek ‘Schrijven met het creatiepentagram’ en het schrijfstijlenzakboekje ’99 witte kopjes op een tafel’ twv 27,50 zijn bij de prijs inbegrepen.
 • Je betaalt voor het Magische Schrijfjaar 875 euro inclusief btw
 • Via Werktuig PPO kun je een  stevige subsidie van deze intensieve schrijftraining aanvragen
 • Als je je inschrijft voor 13 november 2021 betaal je geen 875 euro maar 795 euro. Dat is een korting van 80 euro die nergens op slaat. Ik doe dat alleen maar om snel te weten wie er allemaal mee gaan doen.
 • We schrijven een jaar lang elke laatste vrijdag van de maand tussen 10.00 en 13.00 uur en we starten op 28 januari 2022. In vakantietijd maken we samen een slimme nieuwe afspraak
 • Als het kan live, als het niet kan via Zoom
 • Je mag twee keer missen, dat halen we per zoom in. De eerste en de laatste keer mag je niet missen
 • Je sluit je Magische Schrijfjaar af met een persoonlijk schrijfadvies en een certificaat dat door niemand wordt erkend
 • We komen bij elkaar in Oosterbeek, bij Arnhem, vlakbij het station en met gratis parkeerruimte

En nou?

Zullen we eerst eens even kennismaken?
Mail me je nummer, dan bellen we.
Geen paniek, ik ben hartstikke aardig, zeggen mijn cursisten.


Bekijk nog wat cursusdetails


Wat zeggen die cursisten?

“De opdrachten worden mijn aanwijzingen. Tijdens het schrijven kom ik in een bubbel, daarbinnen heb ik een soort zachte focus. Sommige momenten stribbelt er iets in me tegen maar als ik steeds maar weer terug ga naar die bubbel verrast het me wat ik schrijf. Waar komt dit vandaan? Ik heb dit gemist. Wat heerlijk om eindelijk weer te schrijven.”

-Marieke van Dam –

“Meedoen aan het Magisch Schrijfjaar geeft me nu al veel energie. Ik voelde me erg welkom en vind het leuk om met iedereen mee te denken en om feedback te krijgen. Wat een plezier geeft dat.”

-Teunie van der Stel-

“Mij helpt het wanneer er iets te doen moet zijn met de tekst en hoe gekker hoe beter. De afleiding leidt mij. De opdracht helpt me doorschrijven, verder denken, de volgende spatie zetten. Zonder kan ik niet zo makkelijk schrijven, blijven hoofdstukken flarden zonder samenhang in een fladderig dun boekje.”

-Wietse Visser –

“Ik moest erover schrijven. De geuren, de kleuren, de overweldigende natuur… De manier waarop mensen je aanraken. Alles was nieuw, maar toch ook bekend. Vol goede moed ging ik naar onze eerste bijeenkomst van het Magisch Schrijfjaar:  ja, ik ging met mijn boek aan de slag!”

-Elsbeth de Jager –

“Dankjewel voor jouw feedback, da’s weer een andere kijk op de zaak.”

-Gerrie Vogels –

 

Top