Blufscrabble verruimt de geest

Bij blufscrabble scoor je niet alleen, je creeert ook ruimte in de geest - en een hele hoop nieuwe woorden

Als de schoonheid van het woord extra punten zou opleveren zou ik bij scrabble niet vals hoeven te spelen. Mijn naaste omgeving en god zelf weet dat ik dat wel doe. Graag en onverbeterlijk. Omdat het kan.

“Het is toch do-re-vi-ma-sol, he?” informeer ik zekerheidshalve even bij mijn tegenspeler. Knikt die afwezig ‘ja’ kan ik dus mooi 26 punten opstrijken voor ‘vi’, met de V dubbel geteld op 3x letterwaarde. Of ik vraag hoopvol: “Als iemand z’n haardos helemaal in de war is he, dan heet dat toch ‘wardos’?” Meestal wordt hier tamelijk afwijzend op gereageerd. Jammer is wel dat veel mensen daardoor niet graag met mij scrabbelen: ze moeten er zo bij blijven opletten.

Maar op de camping trof ik Miek die graag in mijn voortent een potje kwam spelen omdat haar man toch niet zo van scrabble houdt.
Al bij het eerste plankje bleek dat ik hier met een zielsverwant te maken had.
“Rekenen we het voltooid deelwoord van zelfstandige naamwoorden ook goed?” vroeg ze min of meer terloops.
Alleen al uit nieuwsgierigheid leek me dat vanzelfsprekend. “De regel is immers dat het niet uitmaakt of je woord al eerder gebruikt is, als je theorie maar goed onderbouwd is,” besloten we streng. Een mens kan niet zonder duidelijke regels.
Vervolgens legde Miek met een stalen gezicht het prachtige woord RAJIXLO neer. Op mijn vragende blik antwoordde ze geduldig: “Dat is die bekende Mexicaanse dans. Dit is het voltooid deelwoord ervan.”
Onze avond kon niet meer stuk. Tot zeven maal toe hadden we een volledig plankje leeg en dus 50 punten extra te pakken. Er werden fenomenen beschreven die geen enkel woordenboek ooit zouden halen: de spiegelshovel, die nochtans handig is voor moeilijk bereikbare plekken waar net zo goed wel eens geshoveld moet worden. Het volledige oud-Drentse recept voor een harde krentenkoek werd bijna afgekeurd omdat er geen chocola in leek voor te komen, maar omdat de garnering altijd bestaat uit melkchocolade kevertjes kon het woord DROMKE toch nog worden goedgekeurd. Het grappige geborduurde schortje van de joods-siberische minderheid op Ijsland, de LECHME, moest worden afgekeurd omdat er te weinig bewijs voor was. Ja, we waren meedogenloos, maar rechtvaardig.

Blufscrabblen kan iedereen leren

Uiteindelijk wonnen we met 1 punt verschil (dat leg ik nog wel eens uit).

Het aardige van blufscrabble is dat het de boodschap aan de geest geeft dat alles in principe mogelijk is. De zelfopgelegde beperkingen die ons normaal gezien ernstig hinderen bij het vrije associeren en lekker woordspelen zijn opgeheven. De geest kan dartelen. Dat is te merken aan het feit dat plotseling niet alleen de prachtigste blufwoorden en creatieve beschrijvingen ontstaan, maar dat er ook een hele extra galerij aan bestaande woorden blijkt te worden aangeboord. Deuren en ramen zwaaien zonnig open in de hersenen.
Als de bluf voor scrabble al zo stimulerend werkt, hoe heilzaam zal het dan wel niet zijn voor de economie?

Hierover later. Of misschien ook wel niet. In elk geval kan ik je een potje blufscrabble warm aanbevelen. Noteer vooral even je mooiste vondsten en vermeld ze hier eventjes. Met uitleg graag, want als het goed is kent niet iedereen je woord al.

Doe mee aan het woordevenement van het jaar

Schrijf je in voor het eerste Nederlandse Blufscrabble Toernooi

bij de comments hieronder

 

Een fijne tip
van @Tine_S :
Cock en Ab van der Laak speelden ook al naar hartelust
Blufscrabble avant la lettre…


20 thoughts on “Blufscrabble verruimt de geest

 1. Waarschijnbaar hijskranen gebruikt om het spek van snaakse snijbonen en andere fliflafjes uit hutjes te snokken; oftewel: raaskal.

 2. Heel erg leuk stuk en prachtidee, blufscrabble. Ook erg genoten van Ab, Cor en Cock. En de hond blafd met een T! Wanneer vindt het toernooi plaats?

 3. Lijkt me heerlijk als er eindelijk plek is voor mooie woorden als theorette en wat ter plekke ter tafel komt ;-).
  Ik speel graag mee op het toernooi!
  Caroline

 4. Ik heb steeds ruzie met wordfeud. Of omdat ik bestaande woorden niet mag leggen (wordfeud heeft nog nooit van het werkwoord jennen gehoord), maar ook coxidatie kent het niet. Terwijl iedereen toch weet dat dat een noodzakelijke handeling is voor de bereiding van appelmoes uit coxen.
  Count me in!

 5. Mijn liefde voor het Nederlandse woord kan ik bij blofscrabble heerlijk kwijt lijkt mij. Kan ik eindelijk eens ontdekken hoe groot mijn fantaserende brein is als ik alles toe laat. Alles?? Ik kijk er naar uit! Het wordt mefastisch!

  1. Fijn vooruitzicht op een een geharnaste taalmeting. Wel graag met nagelscherpe jurering, want het moet geen hobbyisme worden.

  1. Oei… dat klopt: Blufscrabble is, ben ik bang, voorlopig alleen live te spelen! Je bent van harte welkom voor een potje. Of zullen we meteen maar het eerste landelijke toernooi organiseren?

  2. Hierbij wil ik mij graag aanmelden voor het landelijk toernooi Blufscrabble. Graag verneem ik van u wanneer de officiële inaveloetsie (of invasievloot zoals mijn spellingschecker aangeeft) plaats vindt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top