Boekenvroedvrouw op kraamvisite

Bij het vuur, onder de sterrenhemel, was Gerrie aan de beurt met het verhaal dat ze die dag als huiswerk had geschreven. September, 2017. De opdracht die ik had gegeven was, voor mijn doen, heel ruim: ‘Schrijf een kort, persoonlijk verhaal waarin een aangeklede dialoog wordt gevoerd. “Dat heeft papa nooit verteld” moet er als zin in voorkomen.’

We waren er stil van, dat verhaal

We waren er stil van, toen Gerrie voorlas hoe haar tante haar verklapte dat zij er eigenlijk niet had mogen zijn. ‘Oma mocht nooit geen kinderen meer krijgen van de dokter,’ zei ze op z’n Brabants. Maar ze kreeg ze wel.
En Gerrie ook. Een cadeaukind. Eline. Tijdens het schrijfproces dat ik mocht begeleiden als Gerries Boekenvroedvrouw en schrijfcoach, heb ik het verhaal leren kennen.

De frustratie over wat je moet doorstaan voor een zwangerschap als lesbisch koppel. Het diepe verdriet over de miskraam. De komst van Eline, die ook meegaat op vakantie met Gerrie en Debbie. Ze is erbij in Scheveningen en neemt het tweede exemplaar van het boek in ontvangst. Ze spreekt recht uit het hart en daar komt een traantje bij los. Niet alleen bij haar trouwens, ik hou het ook niet droog. Het is prachtig, allemaal.

Vera Bergkamp krijgt het 1e exemplaar

Ik was alleen voor het Boekenkraamfeestje naar Scheveningen gereden, als Gerries Boekenvroedvrouw, zoals ik mezelf als schrijfcoach graag noem. Gisteren klopte die vergelijking dubbel zo hard, bij de presentatie van het eerste boek van Gerrie Vogels: ‘Nooit geen kinderen krijgen – ons hobbelpad naar cadeau-ouderschap’. Het is af. En mooi. Met een Schevenings kroegje vol boekenkraamvisite vierden we de geboorte van Gerries boek. Vera Bergkamp, de voorzitter van de Tweede Kamer, nam het eerste exemplaar in ontvangst.

Cadeau-ouders

Ik ken niemand die zo oprecht, aangrijpend persoonlijk en geestig schrijft als Gerrie. Dat is extra knap omdat haar verhaal zowel over een hele verdrietige als een heel blije gebeurtenis gaat. En een enkele emotie is al lastig te beschrijven, dat weet iedereen die het wel eens geprobeerd heeft.

Haar verhaal: Gerrie en haar vrouw Debbie ontdekken dat ze cadeau-ouders zijn geworden voor Eline, de dochter van een vriendin. De vriendin, om precies te zijn, die op hetzelfde moment zwanger was als Gerrie – maar geen miskraam kreeg, zoals Gerrie. Eline wordt kind aan huis bij Gerrie en Debbie, gaat mee op vakantie en speelt Boerenrestaurant – waar je om het hardst moet boeren tijdens het eten – met ze.

Ongewenst kinderloos is niet-erkend verlies

Het verhaal over de tante is het eerste hoofdstuk geworden. Gerrie kreeg een voorwoord van Manu Keirse, emeritus-hoogleraar Verliesverwerking uit Leuven. ‘Je moet afscheid nemen van het kind dat al in je hoofd en in je hart zat zodra je ernaar begon te verlangen. Ongewenst kinderloos blijven is een specifieke vorm van niet-erkend verlies,’ schrijft hij. En hij vindt Gerries boek ‘een aanrader voor allen die willen werken aan meer verbondenheid en liefde in de samenleving.’ Marnel Breure, een collega-journalist van me, heeft Gerries manuscript geredigeerd voordat het naar de drukker ging.

Boekenvroedvrouwenwerk

Zo heb ik de hele groei van Gerrie Vogels boek meegemaakt als boekenvroedvrouw, van heel dichtbij. Van conceptie, daar bij het vuur, tot de presentatie van een gezond en prachtig hardcover boek waar je om kunt lachen en huilen. Ik ben blij dat ik ervoor naar Scheveningen ben gereden gisteren – en nog net voor de file uit weer terug. Het was een mooi kraamfeestje en als uitsmijter vond ik ook nog een prachtig dankwoord voor mij in haar boek. Over die schop onder haar kont, om nu echt te gaan schrijven. Het werkte, zie ik.

En nu heb ik weer een plekje vrij in mijn Boekenvroedvrouwenpraktijk.
Is dat misschien om de komst van jouw boek te begeleiden?

   Ik wil wel weten wat je als Boekenvroedvrouw kunt doen voor mij en mijn boek.

Eind januari start het nieuwe Magisch Schrijfjaar.
Een jaar en een dag schrijven aan je eigen manuscript.
Daarmee komt je boek er echt.
En je hoeft het niet alleen te doen.

 

Top