Column schrijven in 8 stappen

Veel mensen willen graag columns schrijven. Goed idee, want het is erg leuk om te doen, bijvoorbeeld in je eigen blog of voor een organisatie die je een warm hart toedraagt.
Je laat bovendien je persoonlijke visie zien (vinden lezers leuk) en het is topsport voor schrijvers die zichzelf willen uitdagen. Er zijn zoveel manieren om een column te schrijven dat je er het beste deze acht stappen bij kunt gebruiken – hoe je het ook aanpakt.

De kunst van het column schrijven in 8 stappen:

1- Kies (of krijg) een thema.
2- Mijmer een tijdje over je thema, informeer bij anderen wat zij erover denken (Facebook!)
3- Formuleer je eigen standpunt op papier.
4- Vind een schrijfvorm die past bij het thema en een zonovergoten pad baant naar je standpunt.
5- Verras jezelf en je lezer met een onverwachte invalshoek, een bijzondere schrijftechniek en werk zo vrolijk en meeslepend toe naar je conclusie –
6- maar vertel die niet letterlijk zodat je lezer zelf ook nog wat te doen heeft en achteraf het idee krijgt dat ie er helemaal zelf op is gekomen.
7- Als dit goed gelukt is redigeer je je column door eentiende van de tekst te schrappen, zoals zijpaden en bijvoeglijk naamwoorden.
8- Herhaal. Formuleer scherper, korter. Door oefening worden je columns onverbiddelijk alsmaar beter.

En, wat vinden ze van je column?

Hoe goed je column ook gelukt is, er zullen altijd lezers zijn die vinden dat je de plank totaal misslaat. Ze zijn het niet met je eens, zelfs al denken ze dat je een heel andere mening hebt dan uit je column blijkt. En er zijn mensen die het keileuk vinden wat je schrijft. Neem met beide reacties geen genoegen. Vraag door. “Oh ja? Wat staat er dan eigenlijk volgens jou?” Of: “Hoe zie jij dat dan?” En: “Lees je eigenlijk vaak columns? Wie vind je goed? Waarom?”
Zo krijg je niet alleen geweldige tips maar je kunt ook de zwaarte van kritiek of toejuichingen beter plaatsen.

Eigen column

Zelf ben ik best tevreden over een column die ik op verzoek schreef voor de Wiccan Rede Online. Dit tijdschrift werkt met themanummers en als vaste columnist heb ik me ook te houden aan zo’n thema – in dit geval: ‘Offeren’.
Hoeveel geiten voor een leuke man m/v?
Top