De 3 dingen waar het uiteindelijk om gaat

Kennis, sport, creatie

Zo. Dat zijn ze. De drie dingen waar het uiteindelijk om gaat.
Alle vier, want er is een bonus. Contact. Weet je dat alvast maar, we hebben niks aan cliffhangers als het om iets belangrijks gaat.
En nou ga ik het even uitleggen.

We zaten in de tuin. Er was brandnetelthee. En voor we het wisten wisten we alles over de wereld, de mensen en waar het ook alweer werkelijk om gaat. Voor ik het vergeet laat ik het je nog even weten. Let op.

Kennis

Boek vol kennisKennis is de basis van elke ontwikkeling.
Je moet weten hoe het zit, wat de ervaringen van anderen zijn, hoeveel het kost, waar je het kunt vinden, wie er echt verstand van heeft, hoeveel procent ervan werkt, dat soort feiten.
Kennis is in principe allemaal openbaar te maken en terug te vinden door iedereen, op internet. Wie kennis voor zichzelf houdt is een Lul en doet de ontwikkeling van de mensheid tekort. Kennis deel je. Gebruiken wat je nodig hebt, uitdelen wat je weet. Zo vanzelfsprekend (als verdomme dat hele gezeik met octrooirecht geen roet in het eten zou gooien) dat we het er verder helemaal niet over hoeven hebben.

Sport

Sporten betekent dat je jezelf uitdaagt om steeds beter te worden. Je houdt je lichaam lekker op orde, je beweegt, je ontwikkelt je spieren, je uithoudingsvermogen, je motoriek, je ruimtelijk inzicht en, bij teamsporten dan, tactiek en samenwerking.
Bovendien vinden de meeste mensen het hartstikke leuk om zich fysiek uit te sloven, dus je hebt er ook nog eens plezier van. Alsof een prima lijf niet al plezier genoeg oplevert. Doen, dus. Doet ertoe.
Maakt niet uit op welk niveau, als je maar streeft naar je persoonlijke topniveau.
Trouwens: natuurlijk streef je ook naar geestelijk topniveau. Lekker doorontwikkelen.

Creatie

Goed. Kennis is beschikbaar. Het lijf functioneert naar beste vermogen en de geest is alsmaar in ontwikkeling.
Dan kun je bijdragen aan de ontwikkeling van de mensheid door je kennis, lichaam, kwaliteiten en woeste afwijkingen te combineren tot iets Nieuws.
Je creëert.

Creatie betekent dat je iets maakt dat er nog niet was voordat jij eraan begon. Creatie kan een nieuw idee zijn, een gerecht dat nooit eerder op deze manier werd bereid, een huisinrichting, een troostende kus, een kussenovertrek in kruissteekjes, een moestuin, een mondkapje, een gereedschapskist, een boek, een inzicht, een boekhouding, een kunstwerk voor aan de muur of in de openbare ruimte, een nieuw kapsel.
Het hoeft allemaal niet hemelbestormend te zijn. Creatie betekent dat je iets toevoegt aan de wereld.
Dat doe je je leven lang ongemerkt al, door jouw eigen energie toe te voegen aan een combinatie van bestaande elementen en er zo iets persoonlijks van te maken. Creatie. Alles wat je doet.

Je geestelijke gezondheid hunkert naar creatie

Even een terzijde. Creëren is trouwens van groot belang voor je geestelijke gezondheid. We leven in een tijd waarin we vooral indrukken opzuigen in ons brein. We zien voortdurend schermen met informatie en dat zit allemaal maar opgeslagen in onze hersenen.

Creatie is het enige proces waarmee we de boel weer een beetje kunnen opschonen. Door iets te maken gebruiken we al die opgeslagen shit. We maken er op onze hele eigen manier iets unieks van en geven dat dan terug aan de wereld. Bravo. Altijd. Er is geen kwaliteitseis van buitenaf mogelijk voor creatie. Het is net als met sport: je streeft naar je persoonlijke topniveau, je blijft experimenteren met materialen en doelen, oefenen met technieken.
De enige maatstaf die je hebt is dat de wereld er nooit slechter of somberder van moet worden, maar altijd net even iets beter en mooier dan voordat jij hier was. Dit was de terzijde.

Contact

En dan de kers op iedereen z’n taart: contact.
Zonder anderen zijn wij niemand. Nee echt. Als niemand ziet wat je aan hebt, waarom zou je je dan kleden? Als niemand luistert naar je ideeën, waarom zou je dan denken? Als niemand je huid streelt, je gezicht kust, waarom zou je jezelf dan verzorgen?

Okee, sorry, dat is een wat negatieve benadering. Omgekeerd dan.
Als iemand je ziet en naar je lacht voel je dat je iets kunt betekenen voor een ander. Als je een inspirerend gesprek hebt met iemand kom je alsmaar op nieuwe inzichten en wilde plannen.
Als iemand je streelt weet je hoeveel plezier je lijf jou en een ander kan geven.
En als je dat allemaal met meer mensen doet wordt dat ook nog veel krachtiger ook nog ook.
Je kunt trouwens met anderen ook heerlijk je kennis delen en sporten of iets creëren. Contact dus. Keileuk.

Advies

De rest, mensen, de rest is onzin. Ballast.
Sport, creatie en contact. Daar gaat het om.
Ok, en kennis, maar dat spreekt vanzelf. Richt je aandacht hierop.
En verheug je dat het leven eigenlijk zo overzichtelijk en vreugdevol is.
Ook in wonderlijke tijden zoals deze.

 

Wil je jouw inzichten en belevenissen ook graag opschrijven?
Je hoeft het niet alleen te doen.

Op vrijdag 28 januari 2022 start het Magisch Schrijfjaar.
Lees hier wat er voor je klaar staat

Je kunt er nog bij voor inspiratie, schrijfcoaching en een stok achter de deur
om dit keer echt door te schrijven tot het af is.

Top