Tarot Systeemopstellingen – de opleiding 2024-2025

Tarot Systeemopstellingen – de opleiding 2024-2025
Oct
19

Voeg Tarot Systeemopstellingen (TSO) toe
aan je gereedschapskistje als coach of therapeut

Opleiding tot TSO-er
9 maandelijkse bijeenkomsten met huiswerk,
studiemateriaal en oefensessies
na 10 maanden diploma plus licentie

Geen mens, geen probleem, geen emotie, geen organisatie staat op zichzelf. Daarom is het soms behoorlijk ingewikkeld om te overzien met welke krachten, emoties en overtuigingen je allemaal te maken hebt. Waar wringt het? Waar ging het mis?
Tarot Systeem Opstellingen geven veel meer inzicht dan je zonder hulpmiddelen kunt krijgen. Bovendien ontdek je met een TSO waar ruimte voor verandering zit en hoe je die alvast in beweging zet.

Beeldtaal van de Tarot

In combinatie met de klassieke beeldtaal van de Tarotkaarten krijgen systeemopstellingen een extra dimensie. Niet alleen de onderlinge dynamiek tussen mensen, hun emoties en belangen, maar ook de diepere, vaak verborgen betekenis en karakter van de gebeurtenissen wordt zichtbaar.
Tijdens deze opleiding houden we ons niet alleen bezig met diepgravende familieopstellingen of met de oeroude symbooltaal van de Tarot. Onze aandacht gaat vooral naar de praktische toepassing van Tarot Systeem Opstellingen om helder zicht te krijgen op complexe situaties in het dagelijks leven.

Ja! Ik wil me inschrijven voor de opleiding tot Tarot Systeem Opsteller

Veranderen met Systeemopstellingen

Bij Tarot Systeemopstellingen gebruik je je volle verstand: je kennis van zaken, je ervaring, je intuitie, je gezond verstand, je logica, je emoties. Ik ontwikkelde Tarot Systeemopstellingen als analytisch model voor ingewikkelde persoonlijke en zakelijke situaties. Al snel merkte ik dat er tijdens een Tarot Systeem Opstelling heel wat van zulke situaties direct al in beweging komen. Verandering wordt mogelijk, oplossingen dienen zich aan door bewust en met aandacht te schuiven met de kaarten.

Gebruik Tarot Systeemopstellingen in je praktijk

De flowchart van Christa Schaap geeft je houvast bij je eerste TSO’s.

Tarot Systeem Opstellingen toevoegen aan je gereedschapskistje als coach, therapeut of andere ondersteuner van veranderingsprocessen? Dat kan. Zet straks TSO in als diagnostisch systeem en als veranderings-tool, als methode om snel zelfkennis op te doen en als techniek om individuele en groepsprocessen inzichtelijk te maken. Geef of onderga een TSO om lastige keuzes af te wegen en vervolgens met gemak de eerste nieuwe stap te zetten.

Het doorlopen van de opleiding tot Tarot Systeem Opsteller is voorwaarde om TSO te mogen gebruiken: je sluit de opleiding af met een diploma en een ondertekende licentie-overeenkomst.

Wat leer je in die 10 maanden TSO-opleiding?

* Je ontwikkelt je kennis van de betekenis van de symbooltaal van de Tarotkaarten.
* Je leert waarnemen welke plek binnen het systeem wordt ingenomen door welke kwaliteit van jou of je omgeving en je leert daar verandering in mogelijk te maken.
* Je ontwikkelt je intuïtie door intensieve oefeningen waarbij je je lichaam als klankbord gebruikt.
*Je leert de grenzen te herkennen van de toepassingsmogelijkheden van TSO en weet wanneer je moet doorverwijzen.

*Je hoofddocente TSO is Yoeke Nagel.
*Je krijgt bovendien les van twee gastdocenten:
Anne Russchen, die alles weet over Tarot en Saskia Verwiel die alles weet over systemisch werk. Beiden hebben een heel persoonlijke manier van werken die voorbij gaat aan ‘regeltjes’ binnen hun discipline en tot samenwerking en creatieve toepassingen leidt.

* Je werkt met een reader waarin je veel discussiestukken en achtergrondkennis vindt
*Je maakt huiswerk en moet echt aan de bak om te oefenen. Je hebt de twee zomermaanden om je eindwerkstuk te maken, dat bestaat uit zes TSO’s -drie die je zelf ondergaat, drie die je geeft-,  een eindverslag en een examen.

* Zowel de uitvoering daarvan als de tussentijds uitgevoerde huiswerkopdrachten bepalen of je jezelf inderdaad Tarot Systeemopsteller mag gaan noemen.
* Doorloop je met succes de opleiding? Dan krijg je er een diploma, een licentie en praktische ondersteuning bij. Je maakt bovendien deel uit van een intervisiegroep.

Kennis van systeemopstellingen of Tarot vooraf zijn niet nodig, maar ook geen bezwaar.
Om een gelijk startniveau van alle TSO-studenten te garanderen en zeker te weten dat deze confronterende techniek bij je past, is het belangrijk dat je voorafgaand aan de opleiding al hebt kennisgemaakt met TSO in de workshop.

Ik doe eerst mee met TSO de workshop

De opleiding TSO vindt plaats in Hilversum

 • Deelname aan de kennismakingsworkshop TSO voorafgaand aan de opleiding is voorwaarde om te starten met de opleiding.
 • Negen zaterdagmiddagen van 13.00 – 17.00 uur
 • Data:
  19 oktober, 16 november, 11 januari, 8 februari, 15 maart, 12 april, 10 mei, 14 juni en een diploma-uitreiking.
 • Met uitzondering van de 1e en laatste bijeenkomst is het mogelijk maximaal 1 gemiste bijeenkomst in te halen.
 • Tijdens de zomervakantie heb je de tijd om je eindwerkstukken te maken
 • Kosten: 1150,- incl. btw, licentie TSO, uitdagend huiswerk, oefensessies, praktijkondersteuning, intervisie, een wonderlijke manier om jezelf en je cliënten beter te leren kennen, een informatieve reader en beeldschone flowchart.
 • In overleg is het mogelijk om in drie termijnen te betalen.

  Gouden tip voor zelfstandig ondernemers

  Misschien kun je in aanmerking komen voor een WerktuigPPO-tegemoetkoming van 1/3 van de cursuskosten. De aanvraag daarvoor is eenvoudig en veel van mijn cursisten maakten er al gebruik van. Hier vind je er meer informatie over en kun je meteen je aanvraag doen.


Ja! Ik wil me inschrijven voor de opleiding tot Tarot Systeem Opsteller

Wat cursisten zeggen over leren werken met Tarot Systeem Opstellingen:

“Het is voor mij heel duidelijk geworden wat tarot systeem opstellingen inhoudt. Sterker nog, het lijkt me nu de meest logische wijze om tarot te gebruiken.
Je lichaam als voelend instrument gebruiken is iets wat ‘we allemaal’ zouden kunnen leren.
En het wonder van de systeem opstellingen blijft me altijd verbazen. Dat ik kon voelen waar een kaart wel of niet zou moeten liggen. Ik ben zeer onder de indruk geraakt van je therapeutische kwaliteiten. Krachtig, moedig en vol humor. Ik wil graag van je leren!
-Francien van der Touw-

“Dank je voor de mooie workshop. Ik had weinig verwachtingen. Wat indruk op me maakte is hoe het systeem werkt. Dat je eigen wereldmodel oplossingen aandraagt. En waar nodig, jij dat aanvult. Ik heb er van genoten. Ook je humor is geweldig. Ik houd ervan als een coach sterk is en boven de materie staat. Dat gevoel had ik bij jou.”
-Desiree Felen-

“Het was een geweldige middag. Wat ik niet had verwacht waren de diverse oefening vooraf, die van groot belang bleken tijdens de opstelling met de kaarten. Er is zoveel in beweging gezet en in mijn hoofd is de stof tot nadenken langzaam maar zeker aan het neerdalen. Wat het teweeg heeft gebracht? Verbazing over de antwoorden, aan de hand van de kaarten die ik zelf heb getrokken en met behulp van jou op de juiste plek heb gezet.”
– Antoinette –

Wat me opviel was dat je sturender was dan ik zou durven zijn, je wist waar je heen wilde en daar was je bevraging op afgestemd. Welke keuzes maak je onderweg? Soms liet je (bewust?) iets liggen wat ik wel opgepakt zou hebben. Gelukkig zou ik zeggen, want ik ben iemand anders!
-Hildegard-

“Ik vond het fantastisch! Het aanspreken van je innerlijk weten en voelen en dan tot een inzicht te komen, waar je al jaren aan werkte. Waanzinnig. Dit maakte de meeste indruk op me. En dat in een opstelling van een uur!!! Ook drong het goed tot me door hoe inspannend het is voor jou/de coach en hoe je eigen gevoel constant moet open staan en in relatie moet blijven tot de vraag en de persoon met die vraag en je tegelijk vanuit een (helikopter-) overzicht moet werken.
In boeken las ik telkens dat de ‘cliënt zelf de verantwoording moet nemen’ en ik vroeg me alsmaar af: ‘Hoe dan?’ Het werd me nu heel duidelijk.”
– Linde –

 

Ja! Ik wil me inschrijven voor de opleiding tot Tarot Systeem Opsteller

Top