Gratis spiritualiteit! (en de rest ook graag)

Gratis wereld. Er is genoeg.

“Spiritualiteit moet gratis,” vinden veel verstandige mensen die zich ook graag met spiritualiteit bezighouden.
Tuurlijk! Ademen, kijken, voelen en verliefd worden zijn ook gratis, dus waarom spiritualiteit niet?
En nou we het er toch over hebben: gezondheidszorg, onderwijs, kunst, internet, een wereldwijd telefoonnet, pannenkoeken, openbaar vervoer, energie en water  zouden ook gratis moeten zijn! Er is genoeg voor iedereen.

De vraag is waar we gaan beginnen. En hoe dan.

Mij lijkt het een fijn plan om elkaar voorlopig maar even te blijven betalen voor alles waar tijd en werk in zit. Studie, ervaringsjaren of handelingen, dat maakt niet zoveel uit. Wie dus iets interessants te vertellen heeft – en dat op een inspirerende manier kan doen en ook nog eens andere mensen kan ondersteunen om zich verder te ontwikkelen naar zelfstandige denkers met een lekker verantwoordelijkheidsgevoel en verrassende ideeën –  mag daar best geld voor vragen. Om het helemaal eerlijk te houden is het nog fijner om ook een alternatief voor geld goed te rekenen, voor wie daar toevallig echt veel te weinig van heeft.

Met het bakken van prima brood draag je iets bij aan het welzijn van de mensheid, al zou iedereen best z’n eigen brood kunnen bakken.
Door het ophalen van afval wordt de wereld mooier. Al kan gerust iedereen zelf een wekelijks vuurtje stoken om de troep om te zetten in warmte en gas.
En met het openzetten van voordeuren naar het goddelijke deel in onszelf worden we oprechtere, mooiere mensen. Al zijn we dat natuurlijk al bij geboorte.
Het streven blijft om dat allemaal gratis te doen en te delen met elkaar: elkaar voeden en verzorgen, de wereld schoonhouden en elkaar’s geest scherpen en ziel vullen.

Zolang we nog onderweg naar dat stadium zijn is geld een uitstekend ruilmiddel voor het uitwisselen van diensten en het beschikbaar stellen van je eigen kwaliteiten. Ook als het gaat om degelijke begeleiding op het gebied van spiritualiteit. Al doe je natuurlijk ook daar eerst je eigen stappen door erover te lezen en ervaringen uit te wisselen met anderen. Gratis.

5 thoughts on “Gratis spiritualiteit! (en de rest ook graag)

 1. Ik heb gemerkt dat mensen juist wel graag willen betalen voor een energie behandeling of rustgevende massage. Ik heb dit een tijdje gedaan onder het motto: ‘wat het je waard is’ , dat kan in de vorm van geld zijn, een bos bloemen, een boek, wederdienst, of in wat voor vorm dan ook.
  Men gaf aan zich bezwaard te voelen om dan om een vervolg behandeling te vragen. Omdat er geen richtlijn/maatstaf was, kregen ze geen standaard waarde aangereikt, waardoor zij hun eigen waarde niet wisten te bepalen.

  Een (laag) vast uurtarief, was daarom de oplossing, dit zorgt voor een gelijkwaardig gevoel. De basis is nu: Jij helpt mij, ik help jou en weet ook hoe ik dat kan doen, doordat de geldafspraak van te voren duidelijk is.

 2. Meesterschap mag betaald en moet gedeeld.

  Lastig is als een mens eigen meesterschap niet zover kan delen dat het afdoende betaald wordt.

  En zo simpel is het.

  Vraag is dus niet: kan ik jouw meesterschap betalen? maar: waarom krijg ik mijn eigen meesterschap niet voldoende over het voetlicht?

  Dit nader uitspitten in uppie is lastig. Vergt meester. Cirkel rond.

 3. Gelijk heb je, zolang wij nog geen verlichte geesten zijn zonder lichaam dat onderhouden moet worden en zolang de bakker het niet doet voor een meditatie of ademsessie zeg ik vraag er minstens een Tientje voor. Dat geeft de ander ook de kans iets voor jou te betekenen. Ook belangrijk op het spirituele pad lijkt mij!

  Groetjes,
  Ivonne

 4. Het leven en dus spiritualiteit is gratis, maar de begeleiding die je daarin vraagt en ontvangt van iemand anders is niet gratis. Als je waarde ontvangt uit het leven heb je eerst daarvoor je ego gegeven. Als je waarde ontvangt uit de (spirituele) begeleiding van iemand anders, dan wens je daarvoor waarde terug te geven en geld is daar een uitstekend middel voor, sterker, het is er meen ik zelfs voor uitgevonden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top