Twaalf maanden hoog zomer

Elke maand een week een tandje lager

“Nee,” zegt gynaecoloog Frans Roumen op 4 april in de Volkskrant. “Het slaat nergens op dat vrouwen een week lang zouden moeten stoppen met de pil. Je kunt gewoon doorslikken.”
Zucht. Okee. Eerder bewezen de heren medici al dat de G-plek, waar zoveel vrouwen enorm veel plezier van hebben, helemaal niet bestaat. Nu is ook onze menstruatiecyclus overbodig. Waarom? Roumen legt het uit: “Het is gewoon niet nodig. Vroeger menstrueerden vrouwen ook niet twaalf maanden per jaar. Ze waren zwanger of ze gaven borstvoeding.” Dat heel wat vrouwen wel degelijk menstrueren als ze nog borstvoeding geven hoeft hij natuurlijk niet te weten. Maar de tijd dat vrouwen voortdurend in de ‘moederstand’ stonden is gelukkig hier al een poosje voorbij. Tuurlijk, we zijn (soms) nog steeds moeders, maar we hebben ook een carrière, we sporten, vrijen, lachen, drinken, discussiëren, investeren, vechten, studeren, en doen nog zo een paar dingen waar de vrouwen van vroeger niet aan toe kwamen. Een gedeelte van die vrijheid zou best eens te danken kunnen zijn aan het bestaan van goede voorbehoedsmiddelen. Niet altijd in de moederstand staan moet immers wel technisch haalbaar zijn.

Maar als je een week per maand geen pil slikt en even stevig doorbloedt, boet je niks in aan vrijheid en je hoeft er ook niet zwanger bij te worden. Wat is dan eigenlijk de reden om door te blijven slikken? Meneer Roumen laat zich er niet over uit. De vriendinnen die het doen wel. Zij willen ‘gewoon doorgaan met alles’. Seks zonder geklieder, werken zonder hoofdpijn, zwemmen zonder tampon en hardlopen zonder extra stevige b.h. Het zijn dezelfde vriendinnen die om de haverklap instorten omdat ze ‘helemaal op’ zijn. Futloos. Geen energie meer. Inspiratieloos. Ik vermoed dat dat samenhangt. In de natuur is het niet twaalf maanden hoogzomer. Ook de mens heeft af en toe even rust nodig. Stilte. Nu Even Niet. Overdenken wat er gebeurd is in de afgelopen 28 dagen, bijvoorbeeld. Of er nog iets te leren valt van de belevenissen. Beetje contempleren. Niet beschikbaar zijn. Vroeger was er misschien maar eens in het jaar een periode van relatieve rust: de laatste weken van de zwangerschap.

Kom, meiden. Doe het niet. Slik het niet. Althans, tenminste een week van de maand niet. Neem elke maand even een time out om te constateren dat je lichaam alleen van jou is, dat je de boel volautomatisch schoonpoetst en even op een wat lager pitje staat. Daarna kun je weer lekker doordenderen. En over hoe mannen af en toe even rust moeten krijgen… blijven hopen dat ze ook eens ongesteld gaan worden. De evolutie deinst tenslotte nergens voor terug. Vraag maar aan Roumen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top