Midzomer. De langste avond van 2023. Een marktkraam, met stapels boeken Veerkracht staat op het Lexkesveer, aan de Randwijkse kant. Aan de Wageningse kant van het pontje schuift de Bigband Overbetuwe achter hun muziekstandaards. Het pontje steekt van wal, de muziek begint. Dit is de allerleukste boekpresentatie die ik ooit heb meegemaakt, met de allerleukste groep schrijvers waar ik ooit de boekenvroedvrouw voor was.
Veerkracht, verhalen over het Lexkesveer
Met een groep Randwijkse plezierschrijvers – de Randschrijvers – begon het. ‘Ik heb nog wel een verhaal liggen over het Lexkesveer,’ zei Josien. ‘Ik ook,’ riep Paula. En voor we het wisten zaten we de nieuwe techniek ‘heen-en-weer-schrijven’ uit te proberen. Toen werden we nieuwsgierig naar de andere kant van het verhaal en namen contact op met Sonja van der Arend, van Schrijfclub Wageningen. Ook haar cursisten lieten zich inspireren door het Lexkesveer voor verhalen. Binnen de kortste keren hadden we 36 verhalen over het pontje.
Alles over het Lexkesveer
Meike, de schrijvende kaartjesknipster, sprong in en verzon hoe het veer aan haar naam kwam, maar dook ook de archieven in om te laten zien welke pontjes er al geweest zijn op de lijn Randwijk-Wageningen.
Koos stortte zich op de historie van het Lexkesveer en wist het terug te brengen tot voor de Romeinen. Sonja schreef een hilarisch verhaal over de man die niet gelooft in pontjes. Wageningse en Randwijkse plezierschrijvers gingen helemaal los op alles wat op of rond het Lexkesveer zou kunnen gebeuren. Annet van BuroKom illustreerde alle verhalen, Jan Prins maakte foto’s van de gepensioneerde pontkapitein die Josien interviewde, Annemieke van Blûn gaf het boek Veerkracht vorm en we lieten ook maar even een t-shirt maken van het logo dat Annet maakte om onderaan de bladzijde aan te geven of een verhaal uit Randwijk of Wageningen komt.
36 verhalen, kort als een overtocht
Zo werden 36 schitterende verhalen geschreven. Ontroerend en spannend, pikant en historisch, verzonnen en romantisch, maar allemaal zo kort als een overtocht. Je leest. En je bent er.
Tijdens het varende boekenbal konden we dat controleren: als de pont aanlegde, speelde de band. Als we weer afvoeren las een schrijfster haar verhaal voor. Er was appelsap van de Proeftuin, kersen van Timmer, hapjes die Paula had klaargemaakt, bloemen die Annet had geplukt. Els had zich het schompes georganiseerd, Josien had de sponsors gevonden, ik hield een toespraakje. Veerpontjes verbinden oevers, maar ook mensen met elkaar. Het was een prachtfeest.
En ik leerde iets heel nieuws: met een groep mensen samen een boek schrijven is echt honderd keer leuker dan in je eentje!
Met het doorknippen van het rode lint rond het eerste exemplaar van Veerkracht opende pontbaas Niek Goldhoorn het boek voor alle lezers.
Het filmpje op deze pagina werd gemaakt door DroneWageningen.
Alles over het Lexkesveer – 29 juni 2023
Alles over het Lexkesveer – Toen en nu – avond in De Haar op donderdag 29 juni, 19.30 zaal open. Boekpresentatie Veerkracht met voorlezen van verhalen, en lezing over de historie van het Lexkesveer door Historische Kring Overbetuwe ism Werkgroep Oud Randwijk. Toegang gratis.
-Veerkracht – Verhalen over het Lexkesveer door passagiers uit Randwijk en Wageningen. Uitg. Vooruit. ISBN 978-90-815508-4-0.
Te koop bij Imagine en boekhandel Kniphorst in Wageningen.