Humor in je tekst

lachenLezers willen gegrepen worden door een tekst. Gruwelijke angst willen ze voelen. Sappige lust. Een stille traan. Een groeiende grijns. Emoties houden je lezer bij je les. Weet je die op te wekken dan heb je je lezer bij de kladden.

Blote billen

Terecht willen sommige schrijfcursisten dan ook graag humor in hun tekst gebruiken.
Ik raad dat af.
Niets is zulk glibberig en onvoorspelbaar spul als humor. Pakt het je toevallig, dan heb je plezier natuurlijk. Maar vaker glijdt humor van je lezer af als natte sneeuw van een vroege lentedag. Goed, een aantal mensen kan giechelen om een blote bil. Maar bij nog meer mensen roept zoiets alleen maar irritatie op. Zij leggen je tekst terzijde. Bovendien tekent een mislukt grapje je als Schrijver Met Slechte Smaak.

3 wegen naar een glimlach

Toch zijn er drie technieken die niet zelden tot een glimlach leiden. Mits met mate toegepast en goed geplaatst in de context van een tekst. Dat zijn helaas maar vage aanwijzingen, maar we moeten het er maar mee doen.

1- OVERDRIJF
‘Het miezerde niet meer, het goot. Het stortregende met zulke bakken tegelijk dat hij verwachtte dat er karpers mee naar beneden zouden vallen.’

2- RELATIVEER
‘Het regende pijpenstelen, vond zij. Ja, de mouwen van haar elegante winterjas leken al wat vochtiger te worden.’

3- ONTKEN
‘Zelfs de voering van haar winterjas was nu doorweekt en vanaf haar platgeregende haren liep een kil beekje stortregen langs haar rug haar bilnaad in. Ze glimlachte en kuste hem opnieuw. ‘Heerlijk hier, hè?’ zuchtte ze.’

Geen garantie

Is dat nou leuk? Aan je eigen reactie merk je of dit voor jou werkt. Pas je het slim toe dan kan het best tamelijk geestige effecten opleveren. Garanties zijn er niet. Wil je echt op safe spelen, roep dan liever andere emoties op. Verontwaardiging. Genot. Ontroering. Angst. Opluchting. Maar humor in je tekst? Nee. Liever niet.

Schrijfworkshop

Meer over het schrijven van blogs, webteksten of je boek?
Kom naar het schrijftweeluik in Arnhem.
vrijdag 6 maart: Lekker Bloggen (hoe bouw je je tekst op, spanningsboog, creatiepentagram)
vrijdag 13 maart: Magisch Schrijven (waar vind je inspiratie, hoe varieer je naar hartelust met schrijfstijlen)
Kosten 75,- per avond of 120,- voor beide avonden samen.
Incl. boek: 6 maart ‘Creatiepentagram’, 13 maart ’99 witte kopjes op een tafel’.

Meer informatie

Inschrijven

Top