Bloembolschrijven klinkt misschien als een journalistiek artikel over de lente, maar het is een schrijftechniek. Bloembolschrijven is een manier om je lezer een plaatje te laten vormen, in het hoofd, van wat jij belangrijk vindt. Om ‘m even helemaal in Da Mood te krijgen. De stemming die hij of zij nodig heeft om te begrijpen wat er precies gebeurt in je verhaal.
Bloembollen zijn fascinerende wezens, omdat ze eigenlijk suf en lelijk zijn, totdat je ze helemaal ziet opbloeien. Dan maken ze behoorlijk indruk. Zo werkt bloembolschrijven ook.
Bloembolschrijven om accenten te leggen
Het gaat alsvolgt:
Pak een enkel moment, een overzichtelijke gebeurtenis uit je verhaal. Dit is de bloembol. Stelt eigenlijk niks voor. Je lezer zou de schouders op kunnen halen en denken: ‘Nou ja, we hebben allemaal wel eens wat.’ Bijvoorbeeld: Een vrouw valt van een bouwsteiger in een vuilcontainer. Dat is in een halve zin te vertellen. Maar nu laat je die bloembol opbloeien.
Laat je held in de soep draaien
“Waar haar voeten zojuist nog de houten planken hadden geraakt, raakten die nu een enkel, krakend moment, helemaal niks meer. Stof mengde zich in haar neus met een vreemde zoetige geur die door de gruzels en brokstukken heen stoof terwijl haar lichaam met een enorme snelheid naar beneden stortte. Haar ijselijke schreeuw bereikte de bovenste rammelende metalen pijpen nog voordat haar lichaam met een doffe plof neerkwam in een stinkende brei van zachte slachtresten. Toen ze een stuk glibberige darm uit haar linkerooghoek wegveegde voelde ze bovendien dat het warm was in de vuilcontainer. Onaangenaam warm.”
Je lezer moet nu op het puntje van de stoel zitten en zich zwetend afvragen hoe het allemaal verder zal gaan. Niet te vaak strooien met bloembollen, dan gaat het vervelen. Een enkel keertje, bijvoorbeeld om daarna een volgend deel van het verhaal af te kunnen handelen met een opsomming, want we weten nu al precies uit welk hout hoofdrolspeler gesneden is door die ene bloembol.
“Ze sprong behendig uit de container, werd opgeslokt door een vliegende draak, levend uitgespuugd in de oceaan en vierde haar tweeenveertigste verjaardag in gezelschap van zeven elfen. Maar op een gammele bouwsteiger staan, nee. Dat zou ze nooit meer doen, beloofde ze zichzelf.”
Schrijverstraining Arnhem
Wil je meer weten over merkwaardige schrijftechnieken? Binnenkort start de Schrijverstraining weer.
Je kunt je nu al opgeven want in de agenda van vorig jaar krijg je al een goede indruk van wat je dit jaar kunt verwachten.
Schrijf je liever een week lang heel geconcentreerd aan je eigen boek met begeleiding van twee fantastische schrijfcoaches? Kom dan in de late zomer naar de schrijfweek in Frankrijk. Heb je Yoeke Nagel en Lisette Thooft tot je beschikking.